Ove 4 greške skoro svi prave kada peru veš: Odeća gubi boju i materijal se cepa, a mašina se brže kvari

Reklo bi se da pranje veša i nije neka filozofija, posebno danas kada treba samo da ubacite veš u mašinu.

Međutim, postoji nekoliko grešaka koje domaćice prave prilikom pranja odeće.

1. Mrlje ne čistite odmah

Fleke je najbolje tretirati odmah čim se pojave. Ukoliko se mrlja na odeći osuši, onda je manja verovatnoća da ćete uspeti da je uklonite, bar ne posle prvog pranja. Najbolje je da na fleku stavite tečnost za sudove ili neko drugo sredstvo za mrlje i ostavite neko vreme da deluje.

Komad odeće isperite, osušite i tek onda stavite u mašinu za veš.

2. Zatvaranje vrata mašine za veš

Većina žena ima naviku da kada izvadi veš iz mašine odmah zatvori vrata, odnosno poklopac mašine. Međutim, to je velika greška, jer je unutrašnjost puna vlage i tečnosti, pa tako može doći do pojave buđi. Trebalo bi da vrata ostavite otvorena neko vreme kako bi se mašina potpuno osušila.

Takođe, s vremena na vreme trebalo bi da operete mašinu za veš „na prazno“ kako biste iz bubnja odstranili sve nečistoće.

3. Prašak za veš

Postoji razlog zbog kog na svakom pakovanju praška za veš, kao i na omekšivaču stoji navedena optimalna količina za određenu vrstu odeće.

Ako stavite manje praška odeća će polovično ostati prljava, a boje će izbledeti. Previše praška može da ošteti materijal, učini da on postane porozan i da ostavi fleke po odeći.

4. Stavljanje čarapa posle druge odeće

Sigurno vam se dešavalo da posle pranja ne možete da nađete nekoliko čarapa. Možda je razlog tome što ih stavljate poslednje na pranje. Čarape bi trebalo da stavite u sredinu ostalog veša, pa će se na taj način dobro oprati i sigurno neće „misteriozno nestati“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.