U trendu

Ove biljke je poželjno imati tokom zime: Pomažu u suzbijanju buđi i kondenzacije, a apsorbuju i toksine

Sjajan izbor za sobnu baštu za vreme grejne sezone i hladnih meseci

Buđ i kondenzacija u kući su problemi koji se teško otklanjaju, ali rešenje za ove probleme možda leži u biljkama koje imate ili možete da nabavite.

Ispostavilo se da nekoliko sobnih biljaka može da pomogne u sprečavanju rasta buđi i kondenzacije.

– Sobe sa ovim biljkama imaju 50 do 60 odsto manje bakterija plesni od onih bez njih – piše Hunker.

Ovo je lista biljaka koje bi trebalo da imate u svom domu:

1. Bršljan

Ova biljka ne samo da svojim listovima može da ukloni buđ, već i druge bakterije u vazduhu. Bršljan je prilično jednostavan za održavanje, tako da ne morate previše da brinete o njemu. Samo zapamtite da ga držite dalje od kućnih ljubimaca jer je toksičan za njih.

2. Orhideje

– Ne samo da će lepo ukrasiti vaš dom, već će pomoći i da se smanji vlažnost u domu. Sve svoje hranljive materije i vlagu dobijaju iz vazduha oko sebe – kaže stručnjak za baštovanstvo Kris Bonet. Najbolje mesto za orhideje je svetlo, ali ne direktno svetlo.

– Vole redovno zalivanje, po mogućnosti kišnicom ili prokuvanom vodom, a ne vodom iz česme – kaže ona.

3. Ljiljani mira

Ljiljan mira voli da boravi u vlažnim uslovima, držanje u kupatilu ne samo da će stvoriti povoljne uslove za njega, već će i apsorbovati višak vlage iz okolnog vazduha.

4. Kućna palma

Palme se često postavljaju u kupatilo jer odlično upijaju vlagu, ali možete ih postaviti i na druga mesta u svom domu gde primetite kondenzaciju ili buđ.

5. Svekrvin jezik ili sabljica

Ova biljka zadržava višak vode u svojim debelim listovima i savršena je za uklanjanje kondenzacije i buđi. Još bolje, prilično je malo održavanja i biće potrebno da se zaliva samo jednom u jednu do dve nedelje i preživeće ako propustite zalivanje ili dva, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar