U trendu

Ove biljke nemojte saditi u dvorištu, samo ćete privući ose

Umesto da pokušavate da smislite načine da se rešite osa, možda možete sprečiti njihov dolazak tako što ćete ukloniti biljke koje ih privlače iz svog dvorišta.

Slatki miris

Ose lete oko cveća, ali takođe vole biljke koje cvetaju. To, takođe, objašnjava zašto slatki miris jabukovog sirćeta uspešno privlači ose u zamke, prenosi House Digest.

Ako u svom vrtu imate slatki komorač, njegovi sitni žuti cvetovi i sladak miris – koji je sličan sladiću – mogu privući ose. Još jedna biljka slatkog mirisa koja ima cvetove je čipka kraljice Ane, koja ima male bele cvetove koji podsećaju na čipku kada se gleda iz daljine. Obe mogu narasti više od metra u visinu, što znači da će sve štetočine koje ove biljke privuku biti oko metar iznad tla, znači bliže vašoj glavi i licu.

Još jedna vrsta biljke koja privlači ose, posebno u rano proleće, jeste sedum, odnosno žednjak. Budući da cveta tako rano, ovi ga insekti koriste za skupljanje nektara za hranu.

Crveno cveće

Osim slatkih mirisa određenih biljaka i cveća, ose često privlače i određene boje. Prirodno ih privlači žuto, belo, plavo i ljubičasto cveće. Ako želite da oterate ose iz svog dvorišta, prvenstveno koristite crveno cveće koje ima vrlo malo polena.

Voćke i plodonosne biljke takođe će privući ose jer ih privlači sladak ukus voća. Nezgodno je i što ose ponekad odluče da izgrade gnezda unutar voćaka, što im omogućuje lak pristup slatkom izvoru hrane, prenosi Avaz.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar