U trendu

Ove biljke sade se u jesen: U proleće ćete uživati u najlepšoj bašti (foto)

Jesen je idealno vreme za baštovanstvo, a ako na vreme posadite određene biljke, u proleće ćete uživati u najlepšoj bašti. Početak jeseni savršen je za sadnju lukovica, trajnica i mnogih drugih biljaka pre nego što nastupi zima. Idućeg proleća vaše biljke biće jače, zdravije i puno lepše

Nakon vrućeg i sparnog leta, hladnije jesenje temperature stigle su kao pravo osveženje i ljubiteljima baštovanstva, ali i samim biljkama. U jesen je zemlja još uvek dovoljno topla pa dopušta korenju da raste sve dok se tlo ne smrzne. Kiše uglavnom ima u izobilju, a ako izostane, biljke treba jednostavno zaliti. Brojne štetočine, bolesti i problemi takođe nestaju u jesen.

Osim toga, kasna sezona vrlo često je odlična prilika za kupovinu po sniženim cenama jer mnogi trgovački lanci pokušavaju da prodaju inventar pre početka zime. Stoga ne propustite odličnu priliku i potražite dobre ponude za lukovice, trajnice, drveće i grmlje koji cvetaju u proleće, a koji se mogu saditi u jesen i požurite sa sadnjom pre nego što stigne prvi jesenski mraz.

Osim toga, ne zaboravite na travnjak; u ovo doba godine bez problema se može posejati vrsta trave za hladnije podneblje. Sada posađen travnjak u proleće će vas nagraditi prekrasnom bojom.

Prolećne lukovice

Svim lukovicama s prolećnim cvetanjem, poput lala i zumbula, potrebno je razdoblje hladnoće da bi procvetale. Stoga ih je potrebno posaditi u jesen iako u njima nećete moći uživati ​​pre sledećeg proleća. Mnoge lukovice imaju veliki broj sorti pa možete odabrati boju, visinu i vreme cvatnje koje najbolje odgovara vašem vrtu.

Dan-noć

Jesen je dobro vreme za sadnju ovog cveća jer još uvek topla zemlja omogućuje korenu dovoljno vremena da naraste kako bi biljka preživela zimu. Osim toga, jesenjom sadnjom dobićete dve sezone uživanja u ovom prekrasnom cveću jer će dan-noć verovatno procvetati još jednom, nakon što temperatura vazduha poraste u proleće. Za područja u kojima se tlo smrzava dobar izbor je sorta poput cool wavea. Kako biste im pomogli da prezime, dodajte debeli sloj malča oko cveća nakon što se zemlja smrzne. Tako ćete ih zaštititi i izolovati od naizmjeničnih ciklusa smrzavanja i odmrzavanja tla koji ih mogu izvaditi iz zemlje.

Travnjak

Jesen je najbolje vreme za uređenje travnjaka sadnjom semena ili busena trave. Prilikom kreiranja potpuno novog travnjaka sadnja semena je obično jeftinija i lakša opcija koju možete obaviti sami, a sadnja busena trave daje instant rezultate. Ako samo želite da popravite neujednačen ili redak travnjak, prvo razgrnite područje kako biste izložili tlo, posejte seme trave tamo gde želite da naraste, a zatim lagano prekrijte kompostom ili slamom. Novu travu dobro zalivajte sve do pojave niskih temperatura.

Drveće i žbunje

Nakon što popuste letnje temperature, ali je tlo još uvek dovoljno toplo za razvoj korena, pravo je vreme za sadnju drveća i žbunja. Uvek ih sadite tako da budu u skladu s njihovom prirodnom vrstom tla. Osim toga, novozasađeno drveće ili žbunje dobro zalivajte sve dok se zemlja ne smrzne kako bi se primili i započeli s rastom pre potpunog mirovanja tokom zime.

Višegodišnje biljke

Ako želite da obogatite svoju zbirku trajnica u vrtu, jesen je jedno od najboljih razdoblja za to. Takođe možete podeliti i presaditi one postojeće, kao što su hoste i astilbe. Bez obzira o kojoj se vrsti radilo, posađene višegodišnje biljke obilno zalivajte sve dok se zemlja ne smrzne kako biste ih podstakli na rast novih, zdravih korena pre nego započnu sa zimskim mirovanjem. Od hladnoće i mraza zaštitite ih pokrivačem od iseckanog lišća ili drugim malčem debelim oko sedam centimetra. Kada nastupi proleće, trajnice će biti spremne da ispune vaše vrtne gredice svežim lišćem, prenosi tportal.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.