U trendu

Ove biljke sprečavaju pojavu buđi: Nabavite ih odmah, upiće svu vlagu i toksine u kući

Buđ i kondenzacija se javljaju na mestima sa više vlage, a određene biljke mogu pomoći u njihovom eliminisanju.

Iako mislite da sobne biljke vašem domu daju samo zelenilo i svežinu, one su zapravo veoma korisne – odlično upijaju toksine iz vazduha i suzbijaju vlagu koja dovodi do buđi.

Budući da buđ i kondenzacija obično napreduju na mestima sa više vlage, biljke mogu da pomognu da se ovaj problem reši. Sobe s biljkama imaju 50 do 60 posto manje buđi i bakterija nego one bez njih.

Evo koje biljke su posebno dobre za rešavanje ovog problema:

Bršljan

Bršljan je odlična biljka za početnike koji žele da se reše buđi. Prema stručnjacima iz „Gardening Expressa“, ova biljka ne samo da pomoću lišća može ukloniti buđ, već i druge bakterije koje se prenose vazduhom.

Bršljan je prilično lak za održavanje pa se ne morate previše brinuti o tome kako će preživeti. Samo ne zaboravite da ga držite podalje od kućnih ljubimaca jer je za njih otrovan.

Orhideje

Ako želite da se rešite plesni i kondenzacije, ali radije bi da vam dom krasi neka lepša biljka, orhideje su pravi izbor.

-Ne samo da će prekrasno dekorisati vaš dom, već i pomažu u smanjivanju vlage u domu. Sve svoje hranjive materije i vlagu dobijaju iz vazduha oko sebe – kaže stručnjak hortikulture Kris Bonet.

Najbolje mesto za orhideje je jako, ali ne direktno svetlo.

Vole redovno zalivanje, po mogućnosti kišnicom ili prokuvanom vodom, a ne vodom iz slavine – poručuju iz Kraljevskog hortikulturnog društva.

Ljiljani mira

Ova biljka prekrasnih belih latica odlična je opcija ako treba da uništite plesan na senovitim mestima u vašoj kući, budući da uspeva van sunčeve svetlosti.

„Balcony Garden Web“ objasnio je da ljiljan mira ima mnogo skrivenih prednosti:

– Peace Lily voli da boravi u vlažnim uslovima, držanje u kupatilu ne samo da će stvoriti povoljne uslove za nju, već će i apsorbovati višak vlage iz okolnog vazduha.

Kućna palma

Palme se često postavljaju u kupatilo jer jako dobro upijaju vlagu, ali možete ih staviti i na druga mesta u vašem domu gde primetite kondenzaciju ili buđ.

Kris Bonet poručuje:

– Sorte na koje treba obratiti pažnju uključuju areka palme, bambusove palme, žensku palmu, patuljastu palmu urme i palmu trske.

Za optimalno zdravlje, ove sjajne biljke trebalo bi da budu vlažne, ali ne natopljene vodom i u prostorima s indirektnom sunčevom svetlošću, objasnili su stručnjaci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.