U trendu

Posadite ove biljke u maju, ako želite da vam baštica bude šarena i lepa celo leto

Maj je prilično plodonosan mesec, a sve što trebaš je zagrnuti rukave, pripremiti posude i zemlju i krenuti u ukrašavanje svojih tersa i baštica koje će ti se itekako isplatiti.

1. Sezonske cvetne biljke zbog kojih će ti svi pozavideti

Idealne za posude ili lonce za cveće, biljke koje će oplemeniti tvoj spoljni prostor zaista su predivne i dolaze sa svakojakim raskošnim cvetovima, piše Miss7. Odlične su za male balkonske prostore, a čak će biti srećne i na prozorskoj dasci ili ako vise u korpi. Izaberi neke ovih divnih biljaka: cinija, begonija, nevena, petunija, zevalica, balzamina…

2. Šargarepe

Čak i ako imaš balkon jednu poveću posudu možeš odvojiti za nekoliko slasnih šargarepica iz sopstvenog uzgoja. Potrudi se da nabaviš odgovarajuću zemlju – pomalo peskovitu i bez sitnih kamenčića. Osim toga svetlozeleni lisnati deo stabljike biće zabavan dodatak izgledu svakoe bašte ili balkona.

3. Jagode

Za ukusne plodove koji se mogu brati tokom celog leta, jagodu možeš posaditi od sredine pa do kraja maja. Divno izgledaju u loncima za cveće ili visećim korpicama. Uz malo mašte mogu su ugurati u bilo kakav prostor,a ova će biljka osim nežnim cvetovima tvoj spoljašnji prostor oplemenjivati i slatkim crvenim plodovima – dok ih naravno ne pojedeš.

4. Cvetni pokrivači

U promišljanju o letnjoj bašti  idealno bi bilo uključiti i biljne pokrivače. Ove biljke nikog rasta lako se rasprostiru po tlu i možda su idealne za veće prostore koje treba popuniti između visokih biljaka ili čak stabala. Idealno je vreme da onda nabaviš sadnice: mali zimzelen, puzajući timijan, sedum.

5. Kukuruz šećerac

Verojatno nisi nikad razmišljala da svoj prostor oplemeniš ovom visokom biljkom koji će dati dinamiku tvoj zbirci biljaka, ali i plodove u kojima možeš uživati. Ako kukuruz planiraš uzgajati iz semena, oslobodi prostor oko najsnažnije biljke kada niknu. Budući da će kukuruz izrasti prilično visoko može poslužiti kao i odlična prirodna pregrada od znatiželjnih pogleda na balkonu ili terasi.

6. Letnje biljke iz lukovica

Maj je posljednja prilika da u zemlju postaviš lukovice koje će ti zauzvrat dati najlepše letnje cvetove. Priseti se samo lepote gladiola, ljiljana, kala, frezija i slonovih ušiju. Sve ih još stigneš posaditi!

Uz sve navedeno možda još potražiti i malo mesta za začinsko bilje poput bosiljka, origana i ruzmarina…Letnja oaza biće savršena!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar