U trendu

Ove četiri stvari nemojte čistiti pastom za zube, možete da ih oštetite

Pasta za zube popularno je rešenje za čišćenje cipela i poliranje pribora za jelo, ali u nekim situacijama ipak je treba preskočiti.

Osim svoje primarne funkcije, pasta za zube je poznata po svojoj svestranosti u čišćenju raznih površina u domaćinstvu.

Može se koristiti za razne stvari, od poliranja kuhinjskog pribora do uklanjanja neprijatnih mirisa hrane iz ruku. Poput sode bikarbone, kada je u pitanju čišćenje, pasta za zube ima svoje granice jer njena blago abrazivna svojstva mogu uzrokovati ogrebotine na nekim materijalima, prenosi BHG.

1. Mekano, sjajno drago kamenje

Opale, bisere i drugo meko, sjajno drago kamenje nikada ne treba čistiti pastom za zube. Zubna pasta ima tvrdoću od 3 do 4 na Mosovoj skali tvrdoće, koja meri otpornost minerala na grebanje, a opali i biseri imaju tvrdoću 6 odnosno 3. Dok opali imaju veću ocenu tvrdoće od paste za zube, zbog sjaja kamena izbegavajte da ih čistite pastom za zube, jer mikro-ogrebotine mogu umanjiti njihov blistavi izgled.

2. Zlatni nakit

Zlato ima tvrdoću od 2,5 do 3 na Mosovoj skali i ne sme se čistiti pastom za zube ili bilo kojom drugom vrstom abrazivnog sredstva za čišćenje jer bi moglo da ga ogrebe.

3. Srebrni nakit i posuđe

Kao i zlato, srebro ima tvrdoću od 2,5 do 3 na Mosovoj skali i ne sme se polirati pastom za zube kako bi se izbeglo grebanje mekog metala. A ulja koja se obično koriste za aromatizovanje paste za zube mogu biti korozivna za metal.

4. Dijamanti i tvrdo drago kamenje

Dijamanti i drugo popularno drago kamenje poput rubina i safira koji imaju veću tvrdoću na Mosovoj skali od paste za zube ipak ne bi smeli da se čiste njome jer može uzrokovati površinske abrazije koje umanjuju estetiku kamena. A budući da je mnogo dragog kamenja umetnuto u metale poput zlata ili srebra, najbolje je izbegavati čišćenje dragocenog nakita pastom za zube kako ne biste ogrebali metal i drago kamenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar