U trendu

Ove dve popularne začinske biljke nikad ne smete saditi jednu pored druge

Gajenje začinskog bilja je divan hobi koji vas nagrađuje ne samo neodoljivim aromama, već i nebrojenim mogućnostima za nezaboravne kulinarske avanture.

Bosiljak (lat. Cimum basilicum) je omiljeni dodatak mnogim jelima, a ova popularna biljka nije zahtevna za uzgoj. Samo treba da mu damo dovoljno vode, sunčeve svetlosti i toplote.

Ništa manje popularna je žalfija (lat. Salvia officinalis), poznata po višestrukim zdravstvenim prednostima, a može se koristiti i kao začin.

Bez sumnje, ove dve biljke su među najpopularnijim za uzgoj u bašti ili na balkonu, ali da li ste znali da ne mogu koegzistirati u istim saksijama?

Da, uzgajanje začinskog bilja nije preterano zahtevno, pa ako, na primer, nemate pristup dvorištu ili balkonu, biljke će se rado sunčati na prozorskoj dasci, ali treba da vodite računa o njihovoj nezi i načinu uzgoja, zavisno od vrste.

Upravo zbog toga treba čuvati bosiljak i žalfiju u posebnim saksijama jer ove biljke vole različitu negu. Bosiljak tako uživa u toplim i vlažnim uslovima sa puno sunčeve svetlosti tokom dana da bi proizveo izdašne i velike listove. S druge strane, žalfija voli suva tla i umerenije temperature. Zajedno sađenje dve biljke će neizbežno dovesti do žrtvovanja potreba jedne biljke za drugu, zato je najbolje da ih posadite odvojeno.

Kako se brinuti za bosiljak

Bosiljak je možda jedna od najpopularnijih biljaka koje možete dodati u vašu baštu zbog svog pojavljivanja u mnogim kuhinjama i lakoće uzgoja. Svaki put kada otrgnete nekoliko listova bosiljka, on daje nove izdanke, stvarajući još više listova za sledeću berbu. Takođe dobro funkcioniše na prozorskim daskama. U svakom slučaju, gde god da ga posadite, uživaćete u njegovom lepom mirisu.

Takođe obratite pažnju na zemljište – ostavite da se dobro ocedi, a mesto izaberite toplo i sunčano. Bosiljak uspeva sa puno svetlosti i stalno vlažnom zemljom. Uverite se da kontejner ima dobre drenažne rupe kako se korenje ne bi zalilo čestim zalivanjem. Da biste ga podstakli da izraste u pun žbun, redovno ga orezujte, lomeći vrhove listova. Takođe, obavezno uklonite sve cvetne vrhove da biste sačuvali njegov bogat ukus i sprečili da ugine.

Ako želite da posadite bosiljak pored drugih biljaka, postoji veliki broj odličnih alternativa žalfiji – peršun i vlašac su dobre ideje. Ne samo da će izgledati sjajno zajedno, već se i dobro slažu u profilu ukusa. Sve tri vrste uživaju u punom suncu sa stalno zalivenim, dobro drenirajućim zemljištem. Posadite ih zajedno i bićete oduševljeni.

Kako se brinuti za žalfiju

Iako pruža znatno drugačiji profil ukusa od bosiljka, žalfija je aromatična biljka koja je popularna u jesenjim jelima i takođe je korisna kao čaj.

Baš kao i bosiljak, žalfija voli dobro drenirano zemljište, ali više voli da se osuši između zalivanja. Da biste sprečili truljenje korena, uverite se da posuda ima dobre rupe za drenažu i izaberite zemlju za saksiju sa dodatnim peskom ili perlitom da biste poboljšali drenažu. Stavite žalfiju na sunčanu prozorsku dasku ili na svetlo mesto u bašti. Zatim ostavite da se gornji centimetar zemlje osuši pre nego što je ponovo zalijete jer ne uživa isti nivo vlage kao bosiljak.

Bočna sadnja se može koristiti u bašti ako odlučite da uparite žalfiju sa vrstama koje imaju slične potrebe za negom. Bilje koje se dobro slaže sa žalfijom su ruzmarin, timijan i origano. Ne samo da će pružiti odlične arome i ukuse, već svi izgledaju potpuno drugačije, što stvara prekrasan prizor u bašti. Svaka od ovih biljaka takođe uspeva u sličnim uslovima sa dobro dreniranim zemljištem i svetlošću. Kao i kod žalfije, možete dozvoliti da se zemlja osuši između zalivanja jer su sve vrste tolerantne na sušu i ne vole stalnu vlagu. Slobodno ih posadite zajedno u jednu posudu ili blizu u svojim baštenskim krevetima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.