U trendu

Ove površine ne smete nikako da čistite sodom bikarbonom, možete ih upropastiti

Među sastojcima koji pomažu u čišćenju, često se spominje soda bikarbona. Jeftina je, dostupna, u praktičnom pakovanju i svestrana jer ne samo da koristi u kuvanju, nego i kod uklanjanja neugodnih mirisa.

Ipak treba imati na umu da njenim korišćenjem na određenim površinama možete stvoriti više problema nego koristi.

Naime, iako je soda bikarbona fini prah, ona je u stvari pravo abrazivno sredstvo za čišćenje. Ove površine izdvajamo kao one koje bi soda bikarbona mogla oštetiti i nepovratno uništiti.

Mermer
Mermer i kvarc su prilično čvrsti, ali mogli biste ih upropastiti ako ih redovno čistite sodom bikarbonom. Svako brisanje troši gornji zaštitni sloj i u na kraju može dovesti do ogrebotina.

Staklo
Staklo je takođe među površinama na kojima će se ogrebotine odmah primetiti, a soda bikarbona će ih itekako napraviti. Za besprekornu čistoću i sjaj izbegavajte sodu bikarbonu.

Kosa
Maske i pripravci koji bi trebali da pomognu u čišćenju kose ne bi trebali sadržavati sodu bikarbonu. Ona isušuje kosu i čini je slabom i lomljivom.

Drveni podovi i nameštaj
Soda bikarbona je previše abrazivna za korištenje na drvenim površinama. Može istrošiti površinu drveta i prouzrokovati vidljiva oštećenja.

Sve s ogrebotinama, pukotinama ili rezbarijama
Obzirom da je u prahu, soda bikarbona se taloži u svaki kutak i pukotinu na površini predmeta. Iako to može pomoći u čišćenju ostatka takvog predmeta, teško ćete ukloniti prah iz pukotinica, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar