U trendu

Ove površine nikako nemojte čistiti sodom bikarbonom

Soda bikarbona je sveprisutno sredstvo za čišćenje i to s dobrim razlogom. Jeftina je, lako dostupna i neverovatno svestrana, koristi se za sve, od ribanja mrlja od kafe i čaja iz porculana do izbeljivanja sportskih uniformi u pranju.

Zbog svojih blago abrazivnih svojstva soda bikarbona nije baš idealna za čišćenje materijala koji su skloni grebanju, prenosi BHG.

Sledećih šest površina nikako ne bi trebalo čistiti sodom bikarbonom ako želite da vam što duže traju.

Ogledala i prozori

Soda bikarbona je blagi abraziv, što je čini izvrsnom za nežno čišćenje mrlja s tvrdih površina, ali kada se radi o čišćenju materijala sklonih ogrebotinama poput stakla, sodu bikarbonu treba izbegavati. Soda bikarbona može ostaviti mikro-ogrebotine na ogledalima i prozorima, stvarajući nepopravljiva oštećenja.

Staklokeramička ploča za kuhanje

Poput ogledala i prozora, kada se radi o čišćenju staklokeramičke ploče za kuvanje, najbolje je ne koristiti sodu bikarbonu kako biste izbegli oštećenje površine. Umesto toga, upotrebite kremu za čišćenje ili strugač za uklanjanje ostataka hrane umesto abrazivnog praha.

Pozlaćeni kuhinjski pribor

S pozlatom na posuđu, posudama za posluživanje, staklenom posuđu i drugom sličnom priboru, treba pažljivo rukovati kako biste izbegli krhotine, ogrebotine ili eroziju. Izbegavajte ribanje pozlaćene površine sodom bikarbonom. Radije koristite nežna sredstva za čišćenje poput deterdženta za suđe, neabrazivnih sunđera i krpa od mikrovlakana.

Aluminijum

Soda bikarbona je alkalna, a kada je aluminijum izložen bilo kojoj vrsti lužine duže vreme, to može uzrokovati oksidaciju metala, menjajući boju površine. Kako biste izbegli oksidaciju metala i s njim povezanu promenu boje kada koristite sodu bikarbonu za ribanje aluminijske posude, odmah je temeljno isperite nakon pranja kako biste smanjili vreme izloženosti.

Mermer i kvarc

Abrazivna svojstva sode bikarbone mogu s vremenom oštetiti mermer i kvarc. Budući da soda bikarbona može uzrokovati ogrebotine i istrošiti gornji zaštitni sloj mermernih i kvarcnih površina, preskočite je kao svakodnevno sredstvo za čišćenje i umesto toga posegnite za nekim nežnijim sredstvom za čišćenje kako biste izbegli skupa, trajna oštećenja, prenosi N1.

Drveni podovi i namještaj

Soda bikarbona će uzrokovati mikro ogrebotine na drvenim podovima i nameštaju, trošeći sjaj i dajući drvetu istrošen izgled. Nagrizanje prvog sloja je problem jer, osim što drveni podovi ili nameštaj izgledaju istrošeno, soda bikarbona čini drvo pogodnijim za ozbiljnija oštećenja, što može zahtevati skupe i dugotrajne kućne popravke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar