U trendu

Ove proizvode sigurno i vi imate u kupatilu, a opasni su

U svakodnevnom životu koristimo mnoge proizvode za ličnu negu, od kojih mnogi nisu zdravi, a mi ih ipak imamo u kupatilu. Prema Američkoj radnoj grupi za životnu sredinu, koja se takođe bavi istraživanjem toksičnih hemikalija i zagađenja vode za piće, prosečna žena je izložena 168 hemikalija dnevno samo iz svoje kozmetike i proizvoda za ličnu negu.

Ekspertkinja za zdravlje kože, dr. Vivijan Čen, koja se bavi toksičnim hemikalijama, kaže da u njenom kupatilu nećete naći neke proizvode koje inače nalazite u kupaonicama, upravo zato što su opasni po ljudski organizam.

Koje proizvode treba izbegavati?

Konvencionalni parfemi

Mirisi često sadrže ftalate hemikalije, koje su povezane s poremećajem hormona, efektima na težinu, regulacijom šećera u krvi, zdravljem štitne žlezde, plodnošću i još mnogo toga.

U stvari, bilo što s terminom “miris” na listi sastojaka zahteva dalje istraživanje i dodatna pitanja, piše City magazine.

Penasti proizvodi za tuširanje

Za penušave kupke su potrebni sastojci kao što je natrijum lauril sulfat (SLS), koji mogu poremetiti kožnu barijeru i izazvati iritaciju i alergijske reakcije kod nekih ljudi. Kaže se da njegovo sestrinsko jedinjenje, natrijum lauril eter sulfat (SLES), izaziva manje iritacije.

Uz spomenute mirise, penasti proizvodi su puni polietilen glikola, pa stručnjak preporučuje da umesto njih isprobate kupke s epsom soli. Za prijatan miris koristite prirodna eterična ulja.

Konac za zube koji sadrži PFAS (perfluoroalkil i polifluoroalkilne supstance)

Jeste li znali da zubni konac često sadrži štetne PFAS hemikalije koje su otporne na razgradnju u životnoj sredini i takođe zagađuju vodu i zemljište?

Ne treba zanemariti čišćenje koncem, već koristite brendove koji na deklaraciji navode da proizvod ne sadrži ove hemikalije.

Vodica za ispiranje usta

Mikrobiom u ustima igra važnu ulogu u zdravlju zuba i desni, ali ga većina vodica za ispiranje usta uništava. Zamislite vodicu za ispiranje usta kao neprikladno propisan antibiotik koji istovremeno ubija loše i dobre bakterije. Ponekad su antibiotici neophodni i spasonosni, ali ne za svakodnevnu upotrebu i bez dobrog razloga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar