Ove štetočine su prava napast u bašti, a lako ih se možete rešiti prirodnim putem!

U baštama se ponekad javlja veliki problem ako se možete da se izborite s krticama. Krtice, naime, praveći hodnike pod zemljom, grizu korenje zasađenih biljka i na taj način dolazi do njihovog propadanja.

Ako želite da se rešite krtica, i to biološkim metodama, naoružajte se strpljenjem jer krtica se prilično teško rešiti iz vrta u kojem su se odomaćile.

Prvi korak je gaženje krtičnjaka koji su aktivni. U najveći među njima gurnite crevo i pustite vodu da teče oko pola sata. Ne morate brinuti da će se krtica utopiti, dobro pliva, ali će tako potopljen „hodnik“ napustiti. Krtice su najaktivnije između 5 i 10 sati.

Ako vam se ta metoda čini prekomplikovanom, možete posegnuti za ricinusovim uljem, njegov miris krticama je beskrajno odbojan. Dovoljno je pomešati 3 supene kašike ricinusovog ulja s jednom litrom vode i njome polijte aktivan krtičnjak. Krtice ne podnose ni miris limuna. Komad krpe ili vate namočite u sok od limuna i gurnite u krtičnjak.

Ako imate kućne ljubimce koji su aktivni u vrtu verovatno nemate problem s krticama, ako to pak nije slučaj, važno je znati da krtice odbija miris mačaka i pasa. Dovoljno je prosipati izmet mačaka i posuti po krtičnjaku.

Krticama jako smeta i cimet, ne podnose mlevenu ljutu papriku kao ni biber pa se i njima može „zaprašiti“ krtičnjak. Jako im smeta i miris belog luka pa par češnjeva pobacajte oko krtičnjaka.

Još jedan izvrstan prirodan recept za teranje krtica iz bašte je zova. Naberite cvetove, ali i listove zove, ubacite ih u kantu i prelijte vodom. Neka smesa stoji nekoliko dana. Nakon toga je procedite i dodajte još pet litara vode pa zalijte prostor oko krtičnjaka, piše Večernji list.

Takođe, jedan od trikova koje koriste baštovani jeste da na ulaz krtičnjaka natrpaju ljuske od jaja. Kažu da se provereno neće više vraćati.

A, vi se odlučite za metodu koja vam najviše odgovara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.