U trendu

Ove stvari nikada ne bacajte u WC šolju, napravićete veliki problem

Niko ne voli da se bavi problemom začepljene WC šolje, stoga je bolje da budete pažljiviji oko toga što bacate u nju, piše Lifehacker.

Nikada nemojte bacati vlažne maramice ili maramice za lice i skidanje šminke

Svako ko ima iskustva u održavanju vodovodnih i kanalizacijskih vodova savetovaće vas da su vlažne maramice, koje se u kanalizacijskim cevovodima ne razgrađuju tako lako kao obični toaletni papir, zapravo vodeći su uzrok začepljenja odvoda koji mogu uzrokovati glavobolje vlasnicima kuća i opštinama. Umesto toga, pored WC šolje držite malu kantu za smeće s poklopcem i često je praznite.

Vlažne maramice nisu jedina naizgled bezazlena stvar koja se može baciti u WC šolju. Iz sličnih razloga, ne bi trebalo bacati ni papirne ubruse ili maramice za lice, budući da su dizajnirani da zadrže vlagu, a da se ne raspadnu, što ih čini previše izdržljivima za vaše kanalizacijske cevi.

Hrana

Ostatke hrane nikako ne bi trebalo da bacamo u WC šolju. Prema Doherty Plumbing-u iz Virdžinije, hrana može da bude prevelika za cevi, da uzrokuje začepljenja, pa čak i apsorbuje vodu, što će pogoršati problem.

Dlake

Čini se da je WC dobro mesto za bacanje gnezda kose koje ste upravo skinuli s četke za kosu, ali nije – uglavnom iz istih razloga zbog kojih su dugi pramenovi kose loša vest za odvode umivaonika i tuševa. Naime, dlake se uvek se mogu uhvatiti za vaše cevi i početi da stvaraju blokadu.

Kuglice od vate i štapići za uši (ali i tamponi i ulošci)

Kuglice od vate deluju dovoljno mekane da mogu da skliznu niz odvod, ali poput kose i konca za zube, ne raspadaju se u vodi i lako mogu da zapnu za nešto i izazovu začepljenje.

To je i razlog zašto ne bi trebalo da bacate ni proizvode za žensku higijenu poput tampona i uložaka, koji se sastoje od super-upijajućih vlakana koja blokiraju odvod.

Pesak (uključujući i pesak za mačke)

Dan na obali može vam ostaviti osećaj kao da ste pola plaže doneli kući sa sobom, ali trebalo bi da se potrudite da pesak ne uđe u vaše cevi – kako u odvodu tuša tako i u WC-u. Pesak je teži od vode i taložiće se, a tada će ga biti vrlo teško isprati. Isto važi i za pesak za vaše mačke, od kojih su neki izričito dizajnirani da se zgruvaju kad se nakvase.

Žvakaća guma

Žvakaća guma se nikada ne kvari, bilo da je u kanalizacijskoj cevi ili na neki drugi način (kako kaže How Stuff Works, “kada se jednom napravi, žvakaća guma traje zauvek”). To ne samo da znači da žvakaća guma može da doprinese začepljenju cevi i WC-a, kao i bilo koja druga nepropusna materija – već može da dospe i u vodene tokove, doprinoseći ogromnom problemu mikroplastike na planeti.

Mast i ulje za kuvanje

Iako mogu da održavaju nesmetan rad motora automobila, oni čine suprotno za vaše cevi, ukrućuje se, talože se u svim udubljenjima i privlače komadiće svega što pluta.

Lekovi

Vašim starim lekovima uglavnom je mesto u smeću, a ne u WC šolji. Iako postoji spisak lekova koje je u redu poslati niz odvod, svega što nije na spisku trebalo bi da se rešite na siguran način.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar