U trendu

Ove stvari pod hitno morate izbaciti iz kuhinje

Iako bi u kuhinji trebalo da se nalaze isključivo korisne stvari, često postanu pretrpane predmetima na koje i zaboravimo da su tamo.

Kako biste uživali u kuhanju i imali prostora da pripremimo koje god jelo poželite, uslov je da imate i urednu i organizovanu kuhinju. Evo nekih saveta kako to postići.

Radna ploča mora da bude slobodna

Sve jedinice u kuhinji mogu biti čiste i uredne, ali ako je radna ploča pretrpana stvarima sve pada u vodu.

Neuredna radna ploča, osim što odaje utisak neuredne kuhinje, onemogućuje vam da kuvate slobodno, a čišćenje nakon kuvanja postaje prava muka. Rešite se predmeta koje ne koristite svakodnevno.

Izbegavajte otvorene police

Stručnjaci za unutrašnji dizajn ističu da su otvorene police u kuhinji loša opcija jer vizuelno stvaraju nered i zahtevaju stalno čišćenje i pospremanje kako bi kuhinja izgledala uredno.

Ako želite nešto da izložite u kuhinji, odlučite se za ormarić sa staklenim vratima. Predmeti će biti vidljivi, a površina jednostavna za održavanje.

Uklonite nepotrebno posuđe

U redu, stvarno volite da pijete vino, ali ne treba van baš svaka čaša za vino koja se nalazi u vašoj kuhinji, a verovatno i ne organizujete okupljanja od 20 ljudi za koja će vam zatrebati te čaše koje skupljate.

Takođe, osim ako niste profesionalni kuvar, nisu vam potrebna 24 različita noža. Za ljubitelje rekreativnog kuvanja potrebna su vam samo tri – veliki kuvarski nož, nazubljeni nož za hleb i jedan mali oštar nož.

Smanjite kolekciju kuvara

Iako izgledaju korisno i sjajna su inspiracija, kuvari takođe mogu da zatrpaju prostor i stvore vizualni haos. Rešite se onih koje ne koristite svaki dan.

Ako koristite jedan ili dva recepta iz jednog kuvara, radije ih kopirajte ili prepišite umesto da čuvate celu knjigu. Uz to, sve možete pronaći i onlajn.

Rešite se ukrasa

Ako želite da vam kuhinja izgleda čisto i prostrano, razni sitni ukrasi na ormarićima neće vam u tome pomoći, a o skupljanju prašine da ne govorimo.

Takođe, ko god vam dođe u goste, znaće da se nalazi u kuhinji i ako u njoj na zidu nema ogromne viljuške ili kašike s porukom o hrani.

Želite dekoraciju? Biljke, cveće ili neki umetnički predmet odličan su izbor.

Bacite stare kuhinjske krpe

Krpe pune fleka koje se više ne mogu oprati mogu vam poslužiti za čišćenje, a za kuhinju zadržite one novije.

Bacite sve iz “fioke za smeće”

Skoro svaka kuhinja ima barem jednu fioku koja je po pravilu ispunjena potpuno beskorisnim sitnicama poput menija za dostavu, sitnih pakovanja kečapa i starih baterija. Sve te stvari zamenite priborom za kuvanje koje redovno koristite.

Još jedan problem je polica sa začinima, brašnom, šećerom, prezlama i sličnim sastojcima! Proverite kada im je istekao rok trajanja i verujemo da ćete imati mnogo materijala za smeće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar