U trendu

Ove tri stvari obavezo uradite tokom juna, kada dođe leto – biće kasno

Zima je ove godine, čini se, malo duže trajala, pa smo mnogo kasnije prestali sa loženjem kuće i odložili zimske stvari.

Sada je konačno došlo vreme za sređivanje bašte i nabavku opreme za najomiljeniji ljetnji kutak uživanja – baštu ili terasu ali, nažalost, postoje manje zabavne i nezaobilazne stvari kojima biste do kraja ovog meseca valjalo da se ipak pozabavite.

Trebalo bi da proverite nekoliko bitnih stavki kako biste bili sigurni da će kad uprži sunce vaši zidovi ostati hladni, a vi ušuškani u hladovini kuće ili stana:

1. Neka vaš klima uređaj bude spreman

Poslednje što vam treba jeste da čekate da vrućine postanu nepodnošljive, pa da tek onda proverite da li je vaš klima uređaj “u životu”. U slučaju da se tada ispostavi da je neispravan ili pokvaren, hitna popravka mogla bi skuplje da vas košta, a nabavka novog mogla bi da potraje. Zato predlažemo da testirate svoju klimu što pre, prebacite je na funkciju hlađenja (ako ste se protekle zime grejali uz pomoć nje) i uverite se da ispušta hladan vazduh. U slučaju da ispušta čudne zvukove ili vam deluje da preglasno radi, bilo bi dobro da problem što pre ispitate i eventualno se bacite u nabavku novog uređaja, prenosi Novi.ba.

2. Poboljšajte izolaciju prozora i vrata

Većina ljudi razmišlja da pojača izolaciju u sklopu priprema za zimu, ali tokom leta važi isti princip: ako želite da temperatura u vašem domu bude različita od one napolju – dobro obezbedite prozore i vrata. Najbitnije je da imate odgovarajuće roletne koje ćete u najvrelije dobra dana držati spuštene, dok će aluminijumska ili PVC stolarija najbolje zaštititi vaš dom.

3. Izvršite dezinsekciju

Sa letom dolaze i bube od kojih biste trebalo da se zaštitite što pre, ne čekajući da se one razmile svuda po kuhinji ili kupatilu. Cena dezinsekcije varira zavisno od vrste insekata koji treba da se istrebi, lokacije i kvadrature prostorija, odnosno koliko materijala je potrebno utrošiti. Svakako, cena dezinsekcije se kreće od 1.000 dinara pa naviše što, a tek nakon nje je dom bezbedan od insekata i spreman za otvorene prozore ili balkonska vrata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.