U trendu

Ove uređaje možete isključiti da biste uštedeli struju, jedan vam sigurno nije pao na pamet

Nemačku je zahvatila energetska kriza te mnogi gradovi i opštine sada uvode ograničenja potrošnje električne energije. Jedan od saveta je i da se tokom noći gasi ruter za internet. Ali, pitanje je koliko električne energije odnosno novca on uopšte može da uštedi.

Sve zavisi od toga kolika je zapravo potrošnja uređaja. Oni štedljiviji rade sa samo 5 vata, a neki troše i do 20 vata, piše Fenix magazin.

Uz cenu električne energije od 37,14 centi za kilovat sat, godišnji troškovi mogu se smanjiti ako se uređaj isključi preko noći na osam sati. Ako imate uređaj koji troši 5 vata noću, godišnji troškovi su vam 16,27 evra, a ako ga isključite na 8 sati tada se smanjuju na 10,84 evra. Za uređaje od 10 vata troškovi se s 32,53 evra smanjuju na 21.68 evra, za uređaje od 15 vata s 48,80 evra na 32,53 evra, a za uređaje od 20 vata s 65,07 evra na 43,38 evra.

Pregled pokazuje da možete uštedeti između 5 i gotovo 22 evra godišnje ako uređaj isključite preko noći na osam sati. Razdoblje kada njegova snaga mnogim domaćistvima nije potrebna je npr. od 23 do 7 sati ujutro.

Osim rutera, iz struje se tokom noći zbog štednje energije mogu isključiti i televizor, kuvalo za vodu, punjači.

Naime, studija iz 2021. pokazala je da je u čak 98% domaćinstava u Velikoj Britaniji televizor uvek uključen; mnogi naime pogrešno pretpostavljaju da ga gašenjem s daljinskim upravljačem potpuno isključuju, ali to često nije slučaj. Kada je samo uključen u struju, televizor troši 1,3 kWh, a budući da je prosečna cena električne energije sada oko 8,11 din/kWh bez poreza i taksi, to će godišnjem računu el. energije dodati preko 7.000 dinara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar