U trendu

Ovi kućni poslovi su samo gubljenje vremena, preskočite ih i uštedite vreme i novac

Mnogi od njih oduzimaju vreme i novac.

Na primer, gornji čaršaf na krevetu, postavljanje običnih umesto LED sijalica i razmaknute zavese samo su neki od uzaludnih kućnih i svakodnevnih poslova

Možete da uštedite vreme na slaganju kreveta i ne perite dodatnu posteljinu. Čaršaf iznad ili ispod pokrivača često je nepotreban i zauzima prostor. Samo budite sigurni da redovno perete pokrivač.

Ako koristite mašinu za sudove, prethodno ispiranje sudova samo vam troši i vreme i novac. Obrišite ostatke hrane s tanjira i pribora i jednostavno stavite u mašinu. To se posebno odnosi na one koji svaki dan peru sudove u mašini. Tek ako sudove planirate da perete sutra preporučuje se ispiranje, a u svim ostalim slučajevima je dovoljno sastrugati višak hrane u korpu za smeće.

Još neki poslovi i navike s kojima gubimo vrijeme:

  • Tražimo izgubljene čarape. Svima je uvek misterija gde nestaju čarape nakon pranja, ali jedna čarapa može ući u rupu između vrata mašine i bubnja pa je čak voda može ispumpati. Prljave čarape zajednički stavite u vreću za veš mašinu.
  • Kupujemo kutijice i korpice za stvari. Osim što ćete potrošiti vreme, bacićete novac. Umesto bezbroj kutija, upotrebite nešto što već imate u kući kao što su kutije od cipela. Od raznih materijala možete napraviti pregrade u ladicama i na policama.
  • Držimo razmaknute zavese ceo dan. Razvlačenje zavesa kako bi u sobu dospelo sunčeve svetlosti omiljena je jutarnja rutina mnogih. Ali, ako zavese ostavite raširene ceo dan, posebno ako se prostorija nalazi na južnoj strani, sunce s vremenom može izblediti nameštaj.
  • Gulimo povrće koje ne nije potrebno guliti.  Osim ako se radi o povrću kojem je potrebno guljenje, nemojte trošiti vreme na guljenje šargarepe, krastavaca ili krompira. Osim što ćete potrošiti manje vremena na pripremu hrane, ješćete zdravije jer njihova kora sadrži zdrava vlakna. Ali ako niste sigurni u poreklo povrća i sumnjate da je tretirano pesticidima, guljenje kore se preporučuje.
  • Hodamo obuveni po kući. Pravilo izuvanja jednostavan je način za očuvanje kuće čišćom i doprinosi zdravlju ukućana. Čak 85 posto prljavštine u našim domovima dolazi s cipela. Hodamo li obuveni samo ćemo zadati dodatan posao i neprestano usisavati.
  • Koristimo klasične sijalice. U poređenju s običnim žaruljama, LED štedne sijalice traju duže i troše čak 75 odsto manje energije pa ćete samim tim uštedeti na računu za struju. Najnovije štedne sijalice imaju izvrsno svetlo i brzo se pale.
  • Odlazimo u banku/poštu da platimo račune. Ako već niste, uštedite na vremenu i račune plaćajte internet bankarstvom umesto da fizički idete u banku ili poštu.
  • Vešamo odeću na metalne vešalice. Kada podižemo odeću u hemijskoj čistioni, ona obično dolazi na metalnim vešalicama. Korišćenje takvih vešalica nakon peglanja može lako naborati odeću. Radije investirajte u drvene ili baršunaste vešalice kako bi bili sigurni da će odeća nakon peglanja ostati ravna, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar