U trendu

Ovi uređaji u kući troše struju čak i kada ne rade: Obavezno ih isključite

Znate li da pojedini troše električnu energiju čak i kada su u stanju mirovanja.

Televizor

Jeste li znali da pritiskom dugmeta za isključivanje televizor, kažu stručnjaci, zapravo samo stavljate u stanje mirovanja? Nažalost, to je tako – potpuno ga isključiti možete jedino ako izvučete kabl iz utičnice. Inače, televizor koji ne radi troši 24 vata na dan, piše Novi.ba.

Punjač mobilnog telefona

Mnogi ostavljaju punjač u utičnici i nakon što je punjenje završeno. Tako se čini praktičnije, a često smo i lenji da izvučemo kabl. Trošak koji napravi sam punjač nije velik, ali postoji. Procenjuje se da ova praksa troši 1,2 vata na dan.

Uređaji s meračem vremena

Svako ima barem jedan takav u domaćinstvu. Radijski budilnici, mikrotalasne peći, muzičke linije, DVD plejeri – svi oni pokazuju vreme dok su isključeni. Na taj način troše dodatnih 108 vati na dan. Kao i kod svega ostaloga, jedino je rešenje potpuno im zaustaviti dovod električne energije.

Digitalni TV prijemnik

Malo je ko svestan rada digitalnih prijemnika, ali oni nastavljaju da primaju signale i kada je televizor isključen. Dakle, kada isključite televizor, isključite i prijemnik, ako ga imate zasebno. Dok bespotrebno radi, on troši 22 vata na dan.

Računari i laptopovi

Čak i kada su isključeni, stoni i prenosni računari u pozadini rade. Ako ne želite da vam kradu 96 vata na dan, radije ih izvucite iz struje. Ne treba isticati da, ako ove uređaje držite na “stand by” načinu, potrošnja je još veća.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar