Ovih 10 grešaka svi pravimo kad peremo veš

Uz pomoć ovih trikova vaša garderoba će blistati

Naše bake su znale mnoge trikove za pranje veša još pre nego što se koristila veš mašina. Zbog ovog izuma je čišćenje garderobe veoma lako i postalo je svakodnevna rutina. Ipak, kada perete veš nesvesno pravite ovih 10 grešaka i to može da vas košta.

Ovo su najtipičnije greške koje pravimo pri pranju veša u veš mašini.

1. Koristimo antibakterijski prašak i omekšivač

Ako bilo ko u vašoj kući ima grip ili čak i običnu prehladu, postoji mogućnost da se ona putem rublja prenese. To znači da ako koristite antibakterijski deterdžent, bakterije i virusi će i dalje biti tu.

2. Ne čistimo veš mašinu

Stari modeli mašina imaju filtere koje bi trebalo da čistite posle svakog pranja. Ono što mnogo ređe radimo, a i malo ko zna za to je da je potrebno očistiti i bubanj, i spolja i iznutra. Za to postoje posebne tabletice.

3. Peremo neprevrntue stvari

Izvucite džepove iz pantalona, jer se i oni moraju dobro oprati. Takođe, svako delikatno rublje bi trebalo izvratiti na naličje.

4. Pretrpavamo mašinu

Ako je u mašini previše veša ono nikako ne može dobro da se opere.

5. Ne sparujemo čarape

Ako ubacujete čarape u mašinu obavezno ih sparite, na primer, štipaljkom. Inače ćete doći u situaciju da se bar jedna nekako zagubi.

6. Ignorišemo opciju za suvo pranje

Suvo pranje je predviđeno za osetljive materijale i nije slučajno u vašem mašinskom programu. Koristite ga, pogotovo kada perete zavese ili dečje igračke.

7. Uništavamo stvari izbeljivačima

Preparati za skidanje fleka u sebi najčešće sadrže supstance za izbeljivanje. Oni se prenose i na drugi veš u mašini i ne nalaze se samo na natopljenom mestu. Povedite računa o ovome da ne biste ostali bez garderobe.

8. Ne regulišemo centrifugu

Nekada je u okviru nekog programa centrifuga jača nego što to materijali mogu da podnesu. Vaš zadatak je da prekinete program i da podesite centrifugu na manje obrtaja.

9. Ne peremo novu odeću

Odeća koja je izašla iz fabrike ili koja je probavana bi trbalo da se opere jer je možda i prljavija od vaše stare garderobe.

10. Ne znamo kako se peru jastučići

Mnogi jastučići se isflekaju, pa ih ubacimo u mašinu i uključimo program koji koristi toplu vodu, a to je potpuno pogrešno. Jastučići se peru hladnom vodom, a fleke se skidaju strogo ručno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.