U trendu

Ovih 5 stvari svi imamo u kući, a lagano nas truju, nađite im zamenu!

U modernim domovima sve je više predmeta koji su puni otrova i opasni po zdravlje. Ne možemo se vratiti na vreme koje je bilo, ali možemo pokušati da nađemo alternative za najopasnije predmete, koje ćemo vam navesti na listi ispod.

1. Plastične kutije za hranu, plastične boce za vodu, plastična folija

Mnoge plastične kutije napravljene su od hemikalija, poput ftalata, koji mogu ometati endokrini sistem u telu i izazvati štetne razvojne, reproduktivne i neurološke efekte na ljude, a budući da se plastika s vremenom razgrađuje, može uzrokovati oslobađanje ovih opasnih hemikalija u vašu hranu. Dobar razlog da pređemo na staklo.

2. Nelepljivi tiganji

Tiganji koje se ne lepe su najpopularnije posuđe i takođe najkontroverznije. Prema Radnoj grupi za zaštitu životne sredine, premazi koji se ne lepe mogu „dostići 300 stepeni za samo 3-5 minuta, oslobađajući 15 otrovnih gasova i hemikalija, uključujući dva kancerogena“. Postoje posude koje se ne lepe i koje nisu toksične, samo morate da istražite. Posude od livenog gvožđa važe za „najzelenije ili neotrovno“ rešenje koje trenutno imamo.

3. Zavesa za tuš

Ftalati se ponekad koriste za omekšavanje plastike koja ide u zavese za tuširanje. Ftalati su povezani sa izazivanjem štetnih efekata kod dece. Odlučite se za zavese za tuširanje bez ftalata.

4. Antiperspiranti

Jedan od sastojaka koji se nalazi u velikom broju dezodoransa je aluminijum. Uprava za hranu i lekove zahteva oznaku upozorenja na svim antiperspirantima. Potražite prirodni dezodorans.

5. Wi-Fi ruteri

Bežični ruteri emituju elektromagnetno zračenje na niskim frekvencijama. Verovatno ne možete pobeći od efekata vajfaj-a, ali biste mogli da isključite svoj ruter noću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.