Ovih 7 stvari morate da čistite SVAKI dan

Znamo da vam kroz glavu upravo prolazi misao kako vam ne treba još ceo niz stvari na spisku dnevnih obaveza… Ipak, ovu listu trebalo bi da upamtite.

Ručni peškiri

Možda ne izgledaju prljavo, ali sunđeri koje koristite za pranje sudova smatraju se najzagađenijom stvari u kuhinji, prema studiji koju je uradila USDA. Isto važi i za male peškire u vašem kupatilu, tvrdi Kerolin Forte.

„Peškiri za ruke se brže prljaju jer ih koristite više od jednom dnevno. Trebalo bi da ih zamenite svakih nekoliko dana ili čak svakoga dana, ako imate veliku porodicu“, objašnjava ona.

Radne površine u kuhinji

Kada razmišljate o stvarima koje stavljate na radne površine u kuhinji (kese, ključevi, pošta, torbica), nemoguće je zanemariti koliko su prljavi. Stoga ih svakodnevno obrišite i dezinfikujte. Samo pazite da za taj posao ne koristite isti sunđer, papirni ubrus ili krpu.

„Nije dobra praksa koristiti jednu krpu na više površina jer će to verovatno uzrokovati unakrsnu kontaminaciju“, kaže Mišel Ekzum, analitičar u laboratoriji za čišćenje na Institutu „Gud hauskiping“.

Površine u tuš-kabini

Najlakši način za uklanjanje prljavštine s pločica i ostalih površina u tuš-kabini je redovno održavanje, zbog čega ekspert za čišćenje – Heloiz, kaže da bi trebalo da prebrišete pločice nakon svake upotrebe. Takođe, sušenjem zidova sprečićete pojavu plesni.

Sudopera i umivaonik

Iako možda mislite da bi nakon pranja ruku ili sudova, umivaonik ili sudopera trebalo da bude čist koliko god je to moguće, zapravo ostavljate iza sebe prljavštinu i bakterije koje se lepe na njegove stranice.

Prljavi sudovi

Ostaci hrane koji ostanu preko noći na tanjirima i drugom posuđu samo će privući bube i otežati pranje posuđa narednog dana.

Aparat za kafu

Aparati za kafu su pravi mamci za bakterije i buđ, pa bi ih trebalo svakodnevno čistiti.

„Najbolje je nakon svake upotrebe oprati sve delove koje možete da skinete s vašeg aparata za kafu“, kaže Forte i dodaje:

„Ako perete ručno, koristite toplu vodu i sapunicu, ali najčešće je sve delove moguće prati i u mašini za sudove. I ne zaboravite da obrišete spoljašnju površinu i grejnu ploču na kojoj često postoje tragovi prolivene kafe“.

Podovi

Ako ste pripremali barem jedan obrok, suočite se s istinom: verovatno ste tokom procesa slučajno bacili mrvice hrane i na pod. Ako ne želite da te mrvice postanu poslastica za različite bube, uklonite ih što pre, savetuje „Women’s Health“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.