U trendu

Ovih nekoliko uređaja u stanu jedni su od glavnih krivaca za velike račune za struju

Ne biste verovali, ali možda upravo sami nesvesno povećavate svoje račune za struju zbog uređaja koje stalno držite uključenima, pa čak i kada ih ne koristite.

Reč je o tzv. vampirskim uređajima ili energetskim vampirima kojima je cilj samo jedan – izvući i zadnji novčić iz vašeg novčanika, piše Tportal.

Šta je vampirski uređaj?

Energetski vampir ili vampirski uređaj je bilo koji uređaj koji kontinuirano koristi energiju, pa čak i kada je isključen, ali je i dalje priključen na električni sistem vašeg doma. Takvi uređaji troše skoro četvrtinu potrošene energije u vašem domu, što se i te kako odražava na računu za struju svakog meseca.

Jednostavnim rečnikom, ovde je reč o televizorima, kablovskim resiverima, konzolama za videoigre, ali i uređajima poput klima-uređaja, koje možete uključiti daljinskim upravljačem.

Isključite sve uređaje koje ne koristite, kao i one na koje ste u potpunosti zaboravili. Nakon što napravite spisak dobro ga proučite. Uređaji koji imaju standby mode ujedno su oni najgori.

Analiza stručnjaka s Berklija o potrošnji energije u stanju mirovanja mnogih uređaja pokazala je da, na primer, kućni računar koristi 73,97 vata u stanju mirovanja i 2,84 vata kada je isključeno. I punjači za prenosne računare, koja su priključena kada i ne pune, troše oko vat po satu, a ne biste verovali – bojler je najgori energetski vampir.

Stručnjaci preporučuju da kada vam nije potrebna vruća voda snizite temperaturu u bojleru do temperature koja vam je sasvim dovoljna. Možete nabaviti i tajmer koji ćete postaviti tako da se voda ne zagreva uzaludno kada vam to nije potrebno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar