U trendu

Ovih pet stvari u kući nikada ne treba čistiti vodom, upozororavaju stručnjaci

Vodu koristimo za sve – za piće, tuširanje, kuvanje, pranje sudova, čišćenje i još mnogo toga. Verovatno biste pomislili da se,voda može koristiti za čišćenje svih vrsta stvari i nameštaja, ali to zapravo nije tako.

Stručnjaci tvrde da ovih pet stvari u kući nikada ne bi trebalo čistiti vodom, piše Realtor.

Pliš

Čišćenje jastučnica ili plišane sofe vodom možete zaboraviti. Ako se osetljiva vlakna nakvase, a zatim osuše, mogu ostati na svom novom položaju, ostavljajući neku vrstu uzorka brisanja. Za čišćenje predmeta od pliša je stoga mnogo prikladnije posebno sredstvo za čišćenje tekstila. Isto važi i za neka druga osetljiva vlakna kao što su antilop ili mikrofiber.

Svila

Bilo da su jastučnice ili odevni predmeti, ako fini materijal dođe u dodir s vodom, to može dovesti do mrlja i promene boje. Stoga svilu uvek prepustite profesionalnim rukama na hemijsko čišćenje.

Koža

Slično svili, kožna odeća i nameštaj takođe su izuzetno osetljivi. U kombinaciji s vodom mogu ostati tragovi ili u najgorem slučaju materijal čak može postati porozan i ispucati. Za čišćenje kožnih sofa i sličnih predmeta treba koristiti samo posebna sredstva za negu kože.

Laminat podovi

Iako su mnogi drveni i laminat podovi otporni na vodu, oni se s vremenom razgrađuju, pa čišćenje vodom može na kraju uzrokovati štetu. Da biste sprečili bubrenje poda, obrišite ga samo blago vlažnom krpom ili koristite poseban brisač za drvene i laminatne podove.

Elektronski uređaji

Prljavštinu na ekranima, tastaturama i sličnim površinama uvek prvo treba ukloniti suvom krpom i nikada ih ne smete prskati direktno vodom. Za tvrdokorniju prljavštinu, možete takođe poprskati blago sredstvo za čišćenje na krpu i njime očistiti uređaj. Osim toga, možete koristiti posebne krpe za čišćenje ekrana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar