U trendu

Ovih pravila se pridržavajte kad ulazite u nečiji dom

Biti dobar domaćin je velika stvar, ali je, možda, još bitnije biti dobar gost. Jedno od prvih pravila jeste da  nikada ne biste smeli da sami ulazite u tuđu kuću ako domaćin nije prisutan ili ako niste pozvani. Uvek kucajte ili pozvonite, čak i ako su vrata otključana, osim ako vam domaćin nije izričito rekao drugačije

Spavaća soba

Ulaziti u tuđu spavaću sobu nikad nije pristojno, osim ako niste pozvani. Postoje situacije kada biste i mogli ući u tuđu spavaću sobu, ako recimo domaćini tamo ostavljaju kapute svojih gostiju, ali i u tom slučaju prvo pričekajte da vam to neko baš tako kaže.

Pod, dok imate cipele

Zavisno od društvenih normi i ličnim navikama domaćina, mnogi imaju pravilo da po svom domu ne hodaju u obući koju nose i napolju. Stoga, pre nego što umarširate u tuđi dom u cipelama, prvo pogledajte kako se domaćin ponaša. Ako se oni po kući šetaju u cipelama, verovatno će to biti prihvatljivo i za vas.

Frižider i ormariće u kuhinji

Druga je stvar kada se nalazite kod najboljeg prijatelja ili porodice, ali u svim drugim slučajevima prilično je nepristojno uzimati tuđu hranu bez pitanja.

Prozori i termostat

Mnogi ni svima u svom domaćinstvu ne dozvoljavaju da diraju termostat, a kamoli gostima. Na kraju krajeva, onaj ko plaća račune određuje koja će temperatura biti. Ista stvar važi i za otvaranje prozora. Dakle, krajnje je nekulturno sam otvarati tuđe prozore.

Fioke i ormarići

Otvaranje fioka i ormarića u tuđem domu je definitivno zadiranje u privatnost. Nikada nemojte kopati po stvarima u sobi u kojoj vas domaćin ne vidi ili ne očekuje.

Radni prostor, pošta i računi

Ne znate kako neko voli da organizuje radni prostor i stoga nemojte kopati i premeštati stvari na nečijem radnom stolu. Njuškanje po računima i pošti je jednostavno nepristojno.

Cigarete i e-cigarete

Ukoliko domaćin sam ne puši ili vam ne da dopuštenje, nikad, ali baš nikad ne biste smeli početi da dimite u tuđem domu. To pravilo je još strože ako se u domu nalaze i deca. Ukoliko baš morate zapaliti, ispričajte se i izađite napolje.

Wi-fi

Pokušajte se suzdržati od traženja wi-fi lozinke ukoliko niste baš česti gost. Osim toga, ukoliko čim dođete kod nekoga odmah zatražite lozinku za wi-fi, dajete drugima znak da ćete većinu vremena provesti na mobilnom, a to nije pristojno kada nekome dođete u goste.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar