U trendu

Ovim đubrivom hranite paradajz: Rađaće duplo više i postaće otporan na bolesti

Ukoliko vam je ostalo pepela posle završetka sezone grejanja, možete ga iskoristiti na ovaj način.

4 načina da iskoristite pepeo za bolji rast i razvoj paradajza:

1. Pepeo kao đubrivo

Pepeo ima mnogo hranljivih sastojaka koje će vaš paradajz jednostavno upiti. U zavisnosti od vrste drveta koje sagorevate – tvrdo ili meko drvo – nivoi ovih hranljivih materija mogu se razlikovati. Neki tvrde da tvrdo drvo ima više hranljivih sastojaka od mekog drveta.

Ali, bez obzira šta koristite, verovatno će biti bogat kalijumom, magnezijumom i kalcijumom.

Dovoljno kalcijuma ne samo da održava vaš paradajz zdravim, već i sprečava trulež na kraju cveta.

Paradajz obožava kalijum. Kalijum će povećati prinos duplo. Kalijum igra čak i veću ulogu od kalcijuma u ​​ukupnom zdravlju paradajza.

Magnezijum je još jedan neophodan za održavanje listova biljaka paradajza jakim i zelenim kako bi i dalje upijali sunčevu svetlost. Žuto, uvijeno lišće često je znak da vašem tlu nedostaje magnezijuma.

Zanimljiva studija u Finskoj pokazala je da dodavanje pepela u paradajz zaista poboljšava šanse za izdašne plodove.

2. Pepeo za pH zemljišta

Paradajz zaista ponekad može biti izbirljiv. Ovo je posebno tačno kada su u pitanju njihove potrebe za zemljištem. Kao što je pomenuto, paradajz je biljke gladne hranljivih materija. Ne samo to, pH je jednako važan faktor tla kao i obilje hranljivih materija.

Paradajz preferira blago kiselo zemljište, sa pH nešto ispod 7. Visoko kiselo ili alkalno zemljište ima tendenciju da negativno utiče na nivoe hranljivih materija. Ako otkrijete da vaš paradajz izgleda nesrećno, testirajte pH zemlje. Ako je niža od 6, tlo je previše kiselo da bi vaš paradajz mogao da napreduje.

Krečnjak u prahu se obično koristi za povećanje pH nivoa, ali zašto ne koristiti drveni pepeo? Poljoprivrednom kreču mogu biti potrebni meseci da se postigne željena pH vrednost. Drveni pepeo, koji je rastvorljiv u vodi i sadrži kreč, kao i druge hranljive materije, mnogo je brži. Ni to neće previše drastično promeniti pH, tako da nećete biti zaglavljeni sa previše bazičnim zemljištem.

3. Pepeo protiv štetočina

Drveni pepeo je odličan u odbijanju puževa i drugih štetočina iz bašte. So u pepelu odvraća puževe, ali i lisne uši.

Nažalost, drveni pepeo postaje beskoristan kad se pokvasi. Kasnije tokom dana pospite osušeni, ohlađeni drveni pepeo oko vaših biljaka. Takođe, izbegavajte da pepeo dođe na listove i stabljike paradajza da biste sprečili neželjena oštećenja.

4. Drveni pepeo u kompostnoj gomili

Zbog visokog nivoa kalijuma i alkalnosti, drveni pepeo je odličan dodatak vašoj kompostnoj gomili. Svako malo dodajte ohlađeni i osušeni pepeo na svoju gomilu, zajedno sa ostalim potrebnim materijalima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar