U trendu

Ovim prirodnim rastvorom zalivajte svoje ljubičice i cvetaće tokom cele godine

Zima je vreme kada se većina biljaka odmara i priprema za proleće, ali ljubičice su izuzetak. Ovo prelepo cveće i dalje može da cveta čak i u hladnim mesecima ako im pružite pravu negu.

Kako zalivati afričke ljubičice da cvetaju i zdrave tokom cele godine?

Kora banane

Banane su bogate hranljivim materijama kao što su kalijum, magnezijum, fosfor i kalcijum, koji su od vitalnog značaja za zdravlje biljaka, uključujući i ljubičice. Iskoristite prednosti ovih korisnih sastojaka koristeći kore od banane da napravite prirodno đubrivo.

Kore od banane isecite na male komade i stavite ih u činiju ili čašu. Prelijte ih toplom vodom tako da budu potpuno potopljeni. Ostavite ih da se namaču u vodi najmanje nekoliko dana, idealno nedelju dana ili više. Za to vreme, hranljive materije iz školjki će biti puštene u vodu, stvarajući rastvor bogat hranljivim materijama. Kada je rastvor spreman, njime zalijte ljubičice. Uverite se da je zemlja ravnomerno vlažna, ali izbegavajte preterano zalivanje.

Kora limuna ili pomorandže

Postupak je jednostavan: uzmite koru limuna ili pomorandže i stavite je u posudu sa 400 ml ključale vode. Zatim stavite posudu na malu vatru i ostavite da se smeša kuva tri sata.

Ovaj proces omogućava da se hranljivi sastojci i ukusi iz kore puste u vodu, stvarajući bogat i hranljiv rastvor. Ovaj ohlađeni preparat je potom pogodan za zalivanje ljubičica, jer im obezbeđuje neophodne hranljive materije za rast i cvetanje.

Pored zalivanja prirodnim preparatima, postoji još nekoliko faktora koji utiču na rast i cvetanje ljubičice.

Drugi faktori koji utiču na cvetanje ljubičice

Svetlost

Ljubičicama je potrebna jaka, ali indirektna svetlost da bi dobro rasle. Postavite ih tamo gde će dobijati nekoliko sati svetlosti dnevno, ali izbegavajte direktnu sunčevu svetlost, koja može da spali lišće.

Temperatura

Ljubičice su osetljive na promene temperature. Idealna temperatura za njihov rast je između 18 °C i 24 °C. Pazite da ih ne izložite promaji ili naglim promenama temperature.

Vlažnost vazduha

Ljubičicama je potrebna nešto veća vlažnost da bi ostale zdrave. Ako je vazduh previše suv, lišće se može osušiti i početi da žuti. Takođe možete koristiti ovlaživač ili ih staviti na poslužavnik sa mokrim šljunkom da povećate vlažnost oko njih.

Zemlja

Koristite dobro kvalitetno zemljište za saksije koje je dobro drenirano i bogato hranljivim materijama. Ljubičice preferiraju blago kiselo zemljište, pa se uverite da je pH zemljišta odgovarajući.

Đubrenje

Redovno đubrenje je važno za zdrav rast ljubičice. Koristite tečno đubrivo za cvetne biljke jednom mesečno tokom perioda aktivnog rasta. Međutim, prekomerno đubrenje može izazvati probleme, pa pazite da ne preterujete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.