Ovo će pomoći vašem cveću da duže traje u vazi: Uradite 1 stvar i ostaće sveže do dve nedelje

Uslovi u kojima čuvate ne samo saksijsko cveće za vaš dom, već i bukete utiče na njegov izgled, odnosno kvalitet i trajnost.

Ako želite da cveće u vazi traje što duže, najvažnije je da redovno menjate vodu i da ga držite u prostoriji koja nije pretopla. Isto tako, cveće nije dobro stavljati u previše hladnu vodu.

Najbolja je mlaka voda koja je odstojala, a dobro je i da odmah skinete listove sa stabljike jer se tako hranjivi sastojci neće trošiti i na lišće.

Trajanje cveća produžava se ako sprečite razvoj bakterija i dodatno prehranite cveće. To ćete postići ako na litar vode u vazi dodate dve kašike belog sirćeta koji deluje antibakterijski i dve kašike šećera koje će nahraniti biljke.

Postoje i drugi slični trikovi, pa tako u vodu možete da stavite izmrvljenu tabletu aspirina, bakarni novčić, prstohvat soli, sodu bikarbonu, tabletu multivitamina ili nekoliko kapi votke. Time se rok trajanja rezanog cveća može produžiti i na više od desetak dana.

Isprobajte neki od trikova, ali imajte na umu da je ipak najvažnije da redovno menjate vodu i da podrezujete stabljike. Stabljiku odrežite ukoso baštenskim makazama ili nožem jer će uz kosi rez cvet imati bolji dotok vode. Cveće nikada ne stavljajte u blizini voća i povrća jer može brže da uvene.

Za svežiji izgled cveća možete da iskoristite i lak za kosu. Odmaknite se i poprskajte lakom latice sa donje strane. Kad cveće uvene, a ipak želite da ga zadržite za uspomenu, napravite od njega mešavinu suvog cveća. Suve latice pomešajte sa eteričnim uljima i začinima poput karanfilića ili cimeta u štapićima i stavite u ukrasne posudice.

Ruže

One vole puno vode, ali njihovom održavanju škodi centralno grejanje. Buket crvenih ruža zato preko noći možete da iznesete na balkon ili prozor.

Orhideje

Cvetove orhideje bolje je da ne prskate vodom jer to izaziva truljenje. Lalama svaki dan dolivajte svežu vodu i šećer, a gerberima promenite vodu svaki dan.

Srećni bambus dobar je poklon i za muškarce.

Ako želite da obasipate pažnjom svog dragog, poklonite mu srećni bambus. Ova sobna biljka ne zahteva previše brige, dobro se prilagođava novoj sredini i ne treba joj puno svetla. Iako liči na pravi bambus, ova biljka zapravo pripada porodici ljiljana. Drži se u vazi s vodom, koju treba doliti jedanput u dve nedelje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.