U trendu

Ovo cveće krasi bašte širom Srbije, a nismo ni svesni šta sadrži u sebi

Hortenzija krasi vrtove širom naše zemlje, ona je počasni stanovnik mnogih bašta, ali i prostranih terasa i malih balkona.

Hortenzije sa raskošnim loptastim cvetovima različitih boja i nijansi ulepšavaju vrtove tokom letnjih meseci. Kada većina grmova i perena završi svoj period cvetanja, onda se budi hortenzija. Čak i kada nemaju cvet, njihovi veliki tamno zeleni listovi su zanimljivi ukrasi, i izgledaju atraktivno. Hortenzije se lepo kombinuju i sa drugim vrstama ukrasnog grmlja, pa i sa četinarima.

Njen cvet se razvija na snažnim izbojcima koji se razvijaju u proleće. Cvetne glavice mogu se pojaviti u raznim oblicima. Najčešće su okrugle, odnosno loptaste, ali mogu biti i kupaste ili pločaste (što zavisi od vrste). Boja cveta može biti bela, ružičasta, ljubičasta ili plava.

Ova biljka simbolizuje pomirenje ljubavnika ili bračnih drugova. Buket hortenzija u kući označava mir i srdačnost, a veruje se i da deluje umirujuće na čovekov um.

Ipak, ma koliko bile lepe i plenile našu baštu i dom, postoji jedna veoma bitna stvar koju o ovom cvetu moraju znati svi njeni ljubitelji. Ovo predivno cveće sadrži veoma opasan otrov cijanid. Ali nemojte baš mnogo da se brinete. Ljudi i životinje bi trebali da konzumiraju “ogromnu” količinu ovog cveća da bi im ono naškodilo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar