U trendu

Ovo cveće svaka kuća treba da ima, veruje se da donosi sreću i blagostanje

Za ovo cveće i ove biljke se smatra da donose mir i blagostanje u domu gde raste.

Veruje se da cvetovi crvene boje povećavaju energiju celog dvorišta i da pozitivno utiču na zdravlje ukućana. Još jedno verovanje je da žuto cveće podstiče komunikaciju i razmenu energije sa okolinom.

Zimzeleno grmlje je poželjno u okruženju kuće. Veruje se da čuva dom tako što odbija loše uticaje iz okoline i tako doprinosi opštoj stabilnosti.

Travnjak je najbitniji kad je u pitanju uređenje dvorišta. Za njega se vežu verovanja da oslobađa i aktivira pozitivnu energiju. Bitno je da ga redovno održavate, a još bolje ako ga upotpunite raznobojnim cvećem.

Ruža je simbol ljubavi, strasti i lepote. Ona je antički simbol boginje ljubavi, a prema jednom mitu, ruže su izrasle iz zemlje kad je Venera prvi put stala na kopno. U staroj Grčkoj i Rimu često su bile ukras kurtizana, pa ih je zbog povezanosti s telesnom ljubavlju hrišćanstvo u početku odbacivalo, prenosi Novi.ba.

Prema nekim narodnim verovanjima boje ruža kriju sedeće značenje:

– Ruže u crvenim nijansama daruju se u znak ljubavi.

– Žute su izraz veselja ili zadovoljstva, ali i ljubavi, neverstva i ljubomore.

– Bele ruže simbolizuju duhovnu ljubav, čistotu i bezgrešnost.

– Narandžaste označavaju žudnju i opčinjenost.

– Ruže boje lavande simbolizuju ljubav na prvi pogled.

– Ružičastim ružama tamnijih nijansi izražava se zahvalnost, dok se svetlijim nijansama ističe nežnost i brižnost osobe koja ih prima, te divljenje prema toj osobi.

– Svetlijim tonovima ruža obično se izražava prijateljstvo.

– Bela je simbol čistote, žuta podstiče intelekt i komunikativnost

Begonija podstiče sklad, snagu i harmoniju, a plavi i ružičasti jorgovan deluje stimulativno na pisce i umetnike. Međutim, po starom kineskom verovanju cvetove jorgovana ne bi trebalo unositi u kuću.

Različak podsticajno deluje na ljubavni život, porodične i poslovne odnose, ali i ukućanima pruža podršku drugih ljudi.

Maslačak štiti ukućane od problema i dobro deluje na zdravlje.

Iris naziv perunika boginje neba Perunike. Prema mitologiji, perunika raste na mestu gde je Perunova munja pogodila plodno tlo i tamo gde je duga dodirnula zemlju. Latinsko ime iris cvet je dobio po grčkoj boginji Iridi koja simbolizuje vezu između neba i zemlje, bogova i ljudi.

Ljiljan je u staroj Grčkoj bio je posvećen vrhovnoj boginji Heri, kraljici neba, zaštitnici braka i potomstva. Mit kaže da su ljiljani nastali iz kapljica njenog mleka koje su pale na zemlju. Rastu u različitim bojama. Beli je simbol uzvišenosti i čistote i veruje se da postoji još od početka ledenog doba. Ljiljan je i rajski cvet – simbol beskrajne lepote, sreće, besmrtnosti i spasa.

Drvo smokve je simbol izobilja, životnosti, mira, sklada muškog i ženskog principa.

Kamenje, šljunak i voda takođe se smatraju vrlo važnim elementima „blagotvornog dvorišta“. Kamenje i šljunak daju ukućanima snagu i jačaju ih. Kamenjar u dvorištu predstavlja planinu u malom i povećava unutrašnji mir ukućana, znanje, mudrost i stabilnost. Stazice u dvorištu predstavljaju utaban put kroz život, drveće snagu i zaštitu u životu, a potok predstavlja uspeh i integritet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar