Ovo je biljka koju treba da ima svaka kuća – vazduh će biti čistiji, prostor hladniji, a nega je minimalna

Biljka koju treba da ima svaka kuća.

Ako volite biljke, evo još jednog razloga da svoj dom pretvorite u zelenu oazu. Zahvaljujući svojoj sposobnosti da prečišćava vazduh i apsorbuje toplotu, sanseverija, poznata i kao svekrvin jezik, je odličan izbor za vaš prostor.

Neke biljke su više od samo lepih ukrasa. Sanseverija je biljka sa intenzivno zelenim, krutim i uspravnim listovima koja ne samo da je veoma dekorativna, već i efikasno prečišćava vazduh. Ova biljka može da uspeva u ne tako svetlim mestima, dobro se prilagođava različitim uslovima i zahteva minimalnu pažnju, a pritom upija i nešto od letnje vreline.

Sanseverija, ili svekrvin jezik, je popularna i zbog svoje jednostavne nege. Poreklom iz tropske Afrike i Azije, ova biljka se ceni širom sveta zbog svoje sposobnosti da se prilagodi različitim svetlosnim i temperaturnim uslovima. Za razliku od većine biljaka, sanseverija vrši fotosintezu noću, oslobađajući kiseonik i apsorbujući ugljen dioksid, što poboljšava kvalitet vazduha u prostoriji.

Pored prečišćavanja vazduha, sanseverija pomaže i u rashlađivanju okoline. Tokom toplih dana, ova biljka ispušta vlagu kroz lišće, što stvara prirodan efekat hlađenja.

Sanseverija ima još jednu prednost – upija toksine iz vazduha. Dokazano je da može ukloniti hemikalije poput benzena, trikloretilena i formaldehida, koje se oslobađaju iz proizvoda za čišćenje, boja i nameštaja. Time sanseverija doprinosi stvaranju zdravijeg životnog prostora.

Održavanje ove biljke je vrlo jednostavno. Prilagođava se različitim tipovima osvetljenja, ali najbolje je izbegavati direktno sunce. Može preživeti umerene temperature i ne zahteva često zalivanje. Važno je izbegavati prekomerno zalivanje koje može oštetiti koren, jer je sanseverija otpornija na sušu nego na višak vode.

Pred nama je vrelo leto, pa osvežite svoj prostor jednom ili više sanseverija – to je biljka koju svaka kuća treba da ima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.