Ovo je najčešća greška koju svi pravimo kako bi uštedeli: Prestanite, to je opasno za vaše zdravlje

Visoki računi za struju i grejanje uz inflaciju i svakodnevne paprene troškove života, složićete se, nisu baš najbolja kombinacija za već osiromašeni kućni budžet. Jeste li znali da određenim trikovima možete uštedeti i platiti manje takav tip računa? Pa kako onda uštedeti, zagrejati dobro svoj dom u hladnijim mesecima koji slede? Evo jednostavnog načina: ne ostavljajte prozore.u kući zatvorenima!

Stručnjaci upozoravaju da kuvanje ili loženje drva uz zatvorene prozore može uzrokovati više štete nego koristi u zatvorenom prostoru. Profesorka zaštite okoline Ket Noaks izjavila je da bi to moglo negativno da utiče na zdravlje ljudi i poveća širenje infekcija.

„Zatvoreni prozori, isključeno grejanje i korišćenje peći na drva mogu imati vrlo štetne posledice“, rekla je profesorka.

Sve je argumentovala primerom.

– Ukoliko ste u kući, niste uključili grejanje, a prozori su zatvoreni, ne samo da ćete smanjiti protok vazduha, već ćete stvoriti idealne uslove za stvaranje vlage i plesni, koji su takođe opasni za zdravlje – istakla je.

Takođe, stručnjaci upozoravaju na posledice loše cirkulacije vazduha i direktnog zadržavanja bakterija i virusa na jednom mestu, posebno kada je aktuelna sezona prehlade i gripa. Naravno, prozori ne bi trebalo da budu dugo otvoreni, ali s vremena na vreme nije loše provetriti prostoriju u kojoj boravite, kao ni kupatilo nakon tuširanja, ako u njoj imate prozor. A tokom ili nakon kuvanja pobrinite se da višak pare nestane uz pomoć aspiratora ili svežeg vazduha.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.