U trendu

Ovo je najgora stvar koju radite u kuhinji

Pri pomenu najgore navike u kuhinji, (ne)higijena je verovatno prvo što vam pada na pamet. Ali, postoji mnogo gora navika koju redovno praktikujemo, a da toga nismo svesni

Ukoliko ne operete ruke, daske za sečenje ili radne površine, to nije najgore što možete da uradite u kuhinji. Isto tako, nije ni podizanje hrane s poda ili kućni ljubimci koji se motaju oko hrane. Prilikom pripremanja jela kod kuće, većina nas često u više navrata isprobava i jelo dok se kuva – s istom kašikom. Ali ni to nije toliko strašno. Najgora navika kod većine je – bacanje hrane!

Kada bi u obzir uzeli svu hranu koja nam se pokvarila u kuhinji jer je nismo na vreme iskoristili ili ispravno čuvali, brojka bačene hrane bila bi ogromna. Kako bi to sprečili, postoje neki koraci koje možemo poduzeti da stanemo na kraj ovoj lošoj navici:

Napravite spisak namirnica koje su vam potrebne i koje planirate da iskoristite tokom narednih nekoliko dana. Time ćete sprečiti kupovinu i nagomilavanje viška namirnica koje bi na kraju bacili.

Iako velika akcijska pakovanja privlače s povoljnijim cenama na količinu, manja domaćinstva najčešće deo namirnica na kraju ne iskoriste na vreme pa ta ista hrana završi u smeću. Kada malo bolje razmislite, na kraju i niste baš uštedeli.

Skladištite i čuvajte hranu na adekvatan način – avokado, mango i banane se ne čuvaju u frižideru. Mlečne i mesne proizvode treba čuvati pri dnu frižidera gde je najniža temperatura i najbolje ih je vakumirati, ako ih ne planirate da je potrošite isti dan. Isto važi i za ribu. Jabuke nemojte čuvati u blizini drugog voća i povrća.

Začine, kafu ili čaj najbolje čuvajte u limenim ili vakuum posudama zbog dužeg očuvanja aroma, dok je sveže začinsko bilje ili salate najbolje umotati u navlaženu krpu ili papir.

Ne kupujte hranu sa skorim istekom roka trajanja ako niste sigurni da ćete je na vreme iskoristiti. Ostatke obroka koje niste zamrzli iskoristite za novi obrok. Uz malo mašte, nekoliko novih namirnica i uz malo spretnosti u kuvanju pripremite sasvim novo jelo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.