U trendu

Ovo je najgore mesto za čuvanje paradajza: Stručnjak otkrio kako da ostane svež danima

Paradajz je potrebno drugačije čuvati u zavisnosti od procesa sazrevanja, a ako je zelen i nezreo, najgore mesto za čuvanje je frižider jer će to uticati na njegov ukus.

Laura Fuentes, autorka kuvara i osnivač emisije „Momables“, objasnila je da zeleni paradajz treba staviti na radnu površinu kako bi ih podstakao da sazre, dok se crveni paradajz može držati u frižideru da bi duže trajao.

„Zreli paradajz će izdržati u vašoj kuhinji samo dva dana. Ako vam je potrebno da traju malo duže, možete ih ohladiti u frižideru i to će usporiti njegovo zrenje“, objansila je.

Zeleni i nezreli paradajz treba da ostane na sobnoj temperaturi dok ne sazre, a zatim ga prebacite u frižider, da bi vam duže trajao i bio svež.

Niske temperature će poremetiti prirodni proces zrenja i zaustaviti razvoj prirodnih šećera, što znači da će paradajz imati manje ukusa i postati mnogo mekši.

Kako je Laura objasnila „najbolji“ način skladištenja zelenog paradajza da ostane svež, jeste da se čuva na „hladnom suvom mestu“. Jako je bitno da bude dalje od toplote i sunčeve svetlosti.

„Trebalo bi ih držite dalje od sunčeve svetlosti ili bilo kog prozora osim ako ne pokušavate da ubrzate proces sazrevanja.“

Da biste dobili potpun ukus, čvrstinu i ukupni kvalitet zelenog paradajza, pustite ih da prirodno sazre daleko od sunčeve svetlosti.

Ako želite da ubrzate sazrevanje zelenog paradajza držite ga na prozorskoj dasci. Izložen indirektnoj svetlosti njegov proces zrenja će se znatno ubrzati.

„Ako vam je paradajz zelen i želite da sutra napravite sendvič od njega, potrebno je da brže sazre. Stavite ga na prozorsku dasku uz indirektnu sunčevu svetlost i to će vam pomoći da ubrzate proces. Kada paradajz pocrveni i potpuno sazre, treba ga iskoristiti ili premestiti u frižider kako bi ostao svež još neko vreme.“

Laura je takođe podelila ovaj veoma zanimljiv podatak:

„Ono što preporučujem je da ne perete paradajz kada dođete kući iz prodavnice. Samo ih operite pre nego što ih isečete.“

Dakle, sveži zreli paradajz trajaće  jedan do dva dana bez frižidera i u tom periodu ga morate iskoristiti, inače ga možete baciti. Ako je zelen, izdržaće oko četiri do pet dana izložen u vašoj kuhinji van frižidera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.