U trendu

Ovo je najkorisnija biljka u bašti, ako još niste, zasadite je – odmah

Ako se bavite baštovanstvom, sigurno znate, a ako tek počinjete dobro je znati, da nije dovoljno zasaditi samo povrće već treba dodati i cvetnice koje će privlačiti oprašivače i terati parazite. A jedna od najboljih cvetnica za to je cinija.

U starim tradicionalnim vrtovima cinija je bila neizostavan deo bašte. Pripada porodici Compositae, a poreklo vodi iz Meksika, što joj daje i odgovarajuće karakteristike tog podneblja. Odgovara joj potpuno sunčan položaj i zadovoljiće se umerenim zalivanjem.

Njeni cvetovi nalik su beloj radi, naročito one sorte jednostavnih ili polupunih cvetova. Cinije s dvostrukim ili punim cvetovima više podsećaju na hrizanteme, a prečnik cveta dostiže i veličinu od petnaestak centimetara, što ih čini dosta čvrstim tako da se stabljike drže i bez potpore. Jedina joj je mana što cveta samo leti, dakle samo tri meseca. Nakon što postane hladnije i vlažnije, cinija izgleda dosta neprivlačno. Mogu biti nižeg i dosta visokog rasta, a tada su pogodne kao sečeno cveće za vazu u kojoj se dosta dugo održe, a da ne izgube svoju izvornu boju i svežinu.

Najlepše su kad se sade u grupama, a vole da budu u društvu mirisne ageratuma i ukrasne žalfije. Kako cvetaju različitih boja i oblika, od juna pa do prvih mrazeva, idealne su za sečeno cveće. Dodamo li tome još da su vrlo otporne na sušu i privlače korisne bube u bašti, pravi su izbor. Osetljive su na presađivanje pa, ako ih uzgajate za sadnice, činite to u biorazgradivim posudicama. Kada biljka naraste oko 8 cm, spremna je za presađivanje u vrt.

Ako ih sadite iz semena, kad se tlo zagreje, dovoljno je plitko rasuti seme po očišćenoj gredici i pokriti ga slojem komposta. Seme cinija je krupno i lako će se probiti kroz taj sloj, a uz redovno zalivanje proklijaće već za nekoliko dana. Tada treba samo čekati, pratiti male izdanke i paziti da ih od korova. Na sreću, cinije rastu brzo pa će već mesec dana nakon setve biti tako velike i bujne da se o korovima više ne treba brinuti. Jedini problem koji bi se mogao pojaviti jeste težina biljke, posebno kod visokih sorti. Stoga, ako procenite da bi vaše cvetnice mogle da se presaviju, diskretno o ih poduprite drvenim kolcima, prenosi Večernji list.

Napomena: S obzirom na to da cinije imaju grmolik rast, treba paziti da razmak između sadnica bude najmanje 20 cm. Seje se u kući početkom aprila, a mlade biljčice presađuju se tek sredinom ili krajem maja, u zavisnosti od vremenskih uslova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar