U trendu

Ovo je najpopularnija biljka na Instagramu: Cena joj je paprena, a ima i jednu veliku manu

Instagram već godinama diktira brojne trendove, a izuzetak nije ni uređenje doma, kao ni sobno bilje Poslednjih godina stvorila se poprilična potražnja za variegatnim biljkama, a posebno za Monsterom Variegate čiji listovi ponekad znaju da budu potpuno beli.

Ovakve su biljke izrazito skupe pa, iako izgledaju nestvarno lepo, važno je znati koliko su zapravo zahtevne za održavanje.

Upravo zahvaljujući sve većoj potražnji, cena je počela vrtoglavo da raste pa je tako za maleni pelcer potrebno izdvojiti i nekoliko hiljada dinara, dok konkretne biljke znaju da dostignu cenu i od nekoliko hiljada evra.

Zašto su tako posebne?

Za razliku od onih klasičnih, variegatne varijacije iste biljke prepoznatljive su po mrljama na listovima i stabljikama koje su bele boje. Ponekad će biljka tako imati zelene listove s belim šarama, ponekad će jedna polovina lista biti zelena, a druga bela, a ponekad će ceo list biti bele boje. Izgledaju nestvarno i veličanstveno pa ne čudi što skoro da nema zaljubljenika u sobno cveće koji ne bi voleo da ih ima, ali uprkos izgledu koji osvaja na prvi pogled, ove biljke zahtevaju puno više truda nego vrste bez varijegacije.

Nije retkost da variegatne biljke prestaju da proizvode prošarane listove pa svo novo bude čisto zeleno. Ponekad pak znaju da proizvode ekstremno šarolike listove koji budu potpuno beli, ali kod takvih je biljki problem nemogućnost fotosinteze pa ako je sav novi rast bele boje, biljka će na kraju umreti. U oba slučaja, obrezivanje biljke natrag do tačke raznobojnosti na stabljici uspešna je metoda oživljavanja.

Ako biljka proizvodi previše variegatnih listova, možemo je podrezati kako bismo je podstakli da izraste više zelenog lišća, a ako pak proizvodi samo zeleno lišće, podrezivanje biljke natrag do variegacije u stabljici rezultiraće novim variegatnim listovima.

Jesu li toliko posebne i neodoljive da su vredne svog truda i muke, na svakom je od nas da odluči.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar