U trendu

Ovo je najstariji cvet na Zemlji: Evo zašto svaka kuća mora da ima drvo magnolije u dvorištu

U Kini je cvet magnolije simbol snage i vernosti, dok kod nas ovaj cvet simbolizuje vraćanje staroj ljubavi. Ako želite stabilnost i mir u kući, u dvorištu obavezno uzgajajte drvo magnolije!

Istorija magnolije počinje u dalekoj prošlosti. U Severnoj Americi, Evropi i Aziji pronađeni su fosili magnolija stari oko 95 miliona godina. S obzirom na to da su magnolije postojale pre pojave pčela, za njihovo oprašivanje su zaduženi insekti tvrdokrilci.

Iako deluju nježno, latice magnolije su zapravo vrlo čvrste, presvučene voskom koji ih štiti od oštećenja prilikom oprašivanja.

Naziv magnolija prvi put je upotrebio francuski botaničar Šarl Plumije, da opiše cvetno drvo s ostrva Martinik. Ovaj naziv je izabrao u čast svog kolege Pjera Magnola, profesora botanike i direktora Kraljevskog botaničkog vrta u Monpeljeu.

U zavisnosti od vrste, cvet magnolije može biti različitih oblika – valjkasti, zvezdast, čašast, zdeličasti… Boje variraju od bele, ružičaste i ljubičaste do žute i crvene.

Listovi su im krupni i sjajni, a plodovi sliče na šišarke. Nakon pucanja plodova, semenke postaju dostupne pticama i sisarima koji ih jedu i tako raznose dalje.

Magnolije uglavnom rastu kao visoko žbunje, a mogu se oblikovati i u nisko drveće, visine do 5 metara. Listopadne vrste magnolija uglavnom cvetaju pre listanja pa njihovi divni cvetovi još više dolaze do izražaja.

Najzastupljenija kod nas je Magnolia liliflora, čiji su cvetovi krupni, peharastog oblika. Cvetovi veličine od oko 7 cm su izvana jarko ljubičasti, a iznutra beli, prenosi Stil Kurir.

Magnolije vole sunčana mesta s bogatim, neutralnim zemljištem. Na raspolaganju trebaju imati dovoljno vlage i dobru drenažu.

Ono što možda niste znali o magnoliji je da su cvetovi većine njenih vrsta jestivi. U nekim delovima Engleske, latice magnolije se kisele, a zatim koriste kao začin za razna jela.

U Kini je cvet magnolije simbol snage i vernosti, dok kod nas ovaj cvet simbolizuje vraćanje staroj ljubavi.

Ako želite stabilnost i mir u kući, u dvorištu obavezno uzgajajte drvo magnolije!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)