U trendu

Ovo je tajna domaćica iz 1937. godine! Jedan kućni trik i drugi saveti su i danas neverovatno efikasni!

Godine 1937. domaćice su takođe imale mnoštvo praktičnih kućnih trikova i saveta za održavanje doma urednim, hrane ukusnom i cveća svežim. Iako su prošle decenije, mnogi saveti su i danas izuzetno korisni. Ovde vam donosimo pregled nekih od najzanimljivijih i najefikasnijih kućnih trikova iz tog vremena, koji će vam pomoći u svakodnevnim poslovima u domaćinstvu.

Briga o cveću

Da bi cveće ostalo sveže, tpreporučuje se trik da se preko noći prekrije svetlim, vlažnim papirom i da se nikada ne drži na mestu gde ima protoka vazduha, jer to ubrzava truljenje.

Saveti za savršenu tortu

Rupe u torti nastaju ako glazura od belanaca nije pravilno umešana.Sneg treba polako mešati da bi se sačuvali mali vazdušni mehurići koji čine testo labavim. Takođe, podmazati samo dno kalupa, kako bi se torta zalepila za ivice kalupa i zadržala oblik.

Sprečavanje pucanja kobasica

Kobasice neće popucati ako ih prvo pečete na srednjoj vatri dok ne porumene sa obe strane, a zatim pojačate vatru da ih brzo ispečete do kraja. Jetrene kobasice treba prepoloviti i propržiti na vrućoj masnoći, dok se krvavice prže na isti način, ali je korisno iseći na manje komade.

Savršeno pečena jaja

Za pečena jaja, mast u kojoj se peku treba unapred posoliti. Jaja se peku na niskoj temperaturi da belanca ostane mekano. Jaja ne treba soliti odozgo da bi zadržala lep izgled.

Penjenje masti tokom prženja

Mast može da zapeni ako nije dovoljno vruća pri prženju. Trik je u tome da u početku treba da koristite minimalnu količinu masti, a zatim je dodajte ako je potrebno. Dodavanje sveže masti sprečava stvaranje pene.

Prženje belog luka

Beli luk se prži kratko, samo nekoliko sekundi, da ne bi zagorčao i pokvario ukus jela. Posle kratkog prženja, odmah se dodaje tečnost da se kuva.

Luk

Luk isečen na tanke kolutiće malo pobrašniti i propržiti na vrućoj masti dok ne porumene. Pali se na jakoj vatri uz mešanje, a zatim se vatra smanjuje.

Omekšavanje tvrdog mesa

Žilavo meso postaje mekše ako se iseče na tanke komade i uklone žilice. Ako je jako tvrd, može se iseći na još tanje rezance, servirati sa sosom ili prilogom.

Osvežavajuće povrće

Uvelo povrće možete osvežiti stavljanjem u hladnu vodu sa nekoliko kapi sirćeta ili limunovog soka.

Briga o cveću

Cvetovi duže traju ako se beru ujutru, trik je da se voda često menja i stabljike se redovno podrezuju. Preko noći se prekrije vlažnim papirom, a uvenulo lišće se ukloni.

Uklanjanje mrlja

-Masne mrlje: Nanesite pastu od kaolina i vode na mrlje, ostavite da se osuši, a zatim četkom.
– Mrlje od piva: Očistite mešavinom alkohola i destilovane vode.
– Sive mrlje na somotu: Trik je da je natrljajte crvenim lukom, a nakon sušenja ispeglajte drugu stranu.
– Mrlje od rđe: Koristite limunov sok i paru.
– Mrlje od cigareta: Istrljajte vlažnom plutom umočenom u so.

Dodatni trikovi

– Cipele škripe: Podmažite đonove lanenim uljem.
– Čišćenje ogledala: Koristite mešavinu magnezijuma, krede i alkohola, a zatim obrišite mekom kožom.
– Uklanjanje mirisa duvana: Okačite vlažni sunđer u prostoriji i često ga vlažite.

Iako je prošlo mnogo vremena od 1937. godine, mnogi od ovih kućanih trikova i saveta i danas su primenljivi i korisni. Tradicionalne metode često imaju jednostavna, ali efikasna rešenja za svakodnevne probleme u domaćinstvu. Isprobajte ove savete i uverite se u njihovu vrednost, jer dobra ideja i korisni trikovi ne poznaju vremenske granice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.