Ovo je tajna prelepe cvetne i mirisne bašte na kojoj će vam svi zavideti: Gajite ovakve biljke

Tajna prelepe cvetne i mirisne bašte su – otporne biljke!

Ako želite da imate baštu kojoj će svi zavideti, tajna leži u izboru otpornih biljaka koje ne zahtevaju mnogo nege, a ne samo onih koje volite.

Kako stvoriti cvetni kutak: Za uspostavljanje bogate cvetne bašte, trik je u izboru biljaka koje su otporne i zahtevaju minimalnu pažnju. Iako možete voleti određene vrste cveća, ako nemate vremena i energije za njihovu negu, vaša bašta može izgledati prazno i zapušteno. Nasuprot tome, biljke koje se lako održavaju omogućavaju vam da stvorite opuštajuću oazu uz minimalan trud.

Početni koraci: Ne morate saditi cveće u celoj bašti. Dovoljno je da napravite male cvetne aleje uz ivicu kuće ili ograde, postavite nekoliko tegli na balkonu, ili uokvirite ulaz u kuću. Ovakve aranžmane je lako održavati – zalivanje i prihranjivanje kućnim dodacima može biti brzo i jednostavno. Na primer, zdrobljene ljuske od jaja mogu poslužiti kao odlično đubrivo.

Izbegavanje problema sa insektima: Ako sadite cveće blizu mesta za sedenje, izbegavajte vrste koje privlače insekte, posebno pčele i ose. To vam omogućava da uživate na otvorenom bez neželjenih posetilaca. Međutim, ako sadite cveće duž ivica dvorišta, cvetnice su dobar izbor jer doprinose biološkoj raznovrsnosti.

Otporne vrste cveća: Izaberite biljke koje mogu dugo da prežive bez zalivanja. Takve biljke će preživeti kišne periode bez dodatne nege i izdržati suve periode ako ih slučajno zaboravite zalivati nekoliko dana. Ipak, redovno zalivanje je važno za održavanje lepih i zdravih boja.

Preporučene otporne vrste cveća:

1. Erigeron (Erigeron karvinskianus): Biljka iz porodice Hudoljetnica sa sitnim cvetićima koji cvetaju od proleća do jeseni. Jednom zasejana, sama se širi.

2. Noćurak (Oenothera biennis): Otporna zeljasta biljka koja cveta od juna do oktobra i brzo pokriva zasejanu površinu.

3. Crvena valerijana (Centranthus ruber): Višegodišnja biljka koja formira bujne grmove visine od 50 do 90 cm sa velikim grozdovima jarko ružičastih cvetova.

4. Plamenac (Phlox): Ima sitne svetlo roze i ljubičaste cvetove u obliku zvezda. Može rasti kao drvo ili grm koji se penje.

5. Rumenika (Lychnis coronaria): Biljka iz porodice karanfila koja raste od proleća do jeseni, sa ružičastocrvenim cvetovima.

6. Santolina (Santolina chamaecyparissus): Aromatična grmolika biljka sa belišćasto-zelenim cvetovima koji postaju zlatnožuti u junu i julu.

7. Prženica (Knautia macedonica): Višegodišnja biljka koja obilno cveta od maja do oktobra, voli sunce i raste do 60 cm.

Odabir otpornih biljaka osiguraće da vaša bašta izgleda prelepo i da ne zahteva previše vremena i truda za održavanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.