U trendu

Ovo jelo obavezno stavite na Božićnu trpezu, veruje se da će privući sreću i blagostanje u vaš dom

Na Božić se prema tradiciji okuplja familija i uživa se u ukusnoj hrani i druženju.

Običaj je da se na ovaj praznik na vašoj trpezi nađe bar sedam jela, jer ona simbolišu blagostanje i sreću, odnosno da ćete čitave godine imati šta da jedete.

Običaj potiče još iz starih vremena kada nije bilo dovoljno namirnica i svako jelo je simbolisalo jedan dan u godini, zato ih je obavezno bilo sedam na trpezi.

1. Suvo voće i urme

Suvo voće i urme su najveći simbol Božića što se tiče hrane. Nezaobilazni su na božićnoj trpezi i tokom čitavog ručka se drže kao dekoracija na stolu, a uvek ih možete gricnuti za užinu ili se njima zasladiti nakon ručka.

2. Domaća pogača, česnica

Umesto da je kupite gotovu napravite domaću, svakako je mnogo ukusnija, lepše miriše, i daleko je zabavnije. Česnica se pravi kao običan hleb od brašna i kvasca, a u poslednje vreme u nju se dodaje malo mleka, jaja ili mešavina brašna. Pravi se u kružnom obliku i u nju se obavezno mora ubaciti novčić, porodice koje imaju više članova ubacuju i zrno kukuruza, pasulja, drvce i slično. Tako svaki član porodice može da izvuče nešto.

3. Predjelo

U domaćoj kuhinji se tokom svečanih ručkova veliko mesto posvećuje pravljenju predjela. Tako da su i za Božić neozaobilazni suhomesnati proizvodi, sir, kajmak i salate. Kajmak se lepo slaže sa ukusnom česnicom, od predjela možete pripremati šta god da je po ukusu vas i vaše porodice.

4. Salate

Od salata možete pripremiti rusku salatu ili mimozu. One su jako popularne kod nas i brzo se pripremaju. Ukoliko su vam one dosadile uvek možete napraviti salatu od testenina i raznih sireva, šunke i povrća.

5. Domaća čorba

Ovaj svečani ručak zahteva kvalitetnu čorbu, pileću ili teleću sa puno povrća. Kada je ručak svečan neka sva jela budu takva, pa umesto obične supe napravite ukusnu i mirišljavu čorbu.

6. Sarma

Sarma se skoro uvek sprema za bilo koji svečani ručak, pa neka ni Božić ne bude izuzetak. Umesto klasične sarme možete napuniti papriku, paradajz, ili napraviti sarmu u listovima zelja ili sličnog zelenila.

7. Pečenje

Svečani božićni ručak se ne može zamisliti bez pečenja ili sličnog mesa, možete ga kupiti već pečeno ili ga sami ispeći u rerni. Običaj je da se za Božić jede praseće ili jagnjeće pečenje, a trebalo bi izbegavati piletinu i ćuretinu.

8. Torte i kolači

Naravno, nijedan svečani ručak ne može bez poslastica i deserta. Čokoladne torte su uvek pun pogodak, kao i lagane voćne koje se uvek prve pojedu. Umesto jedne torte možete napraviti i dve manje, a ukoliko volite sitne kolače potrudite se da budu ukusni, čokoladni i lepo ukrašeni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar