U trendu

Ovo skriveno mesto u kući retko čistimo – a najveći je izbor buđi!

Buđ se ponekad može sakriti na najneverovatnijim mestima, pa su stručnjaci za čišćenje podelili jedno mesto koje se često zanemaruje, a ono je žarište prljavštine. Prema stručnjacima, posteljinu bismo trebali prati jednom nedeljno, a dušek svakih šest nedelja. Međutim, postoji jedno područje na krevetu koje se često zaboravlja kad čistimo, a ono je žarište za razvoj buđi. Prema stručnjacima za krevete u MattressNextDayu, fioke kreveta žarište su buđi i prašine koja se može početi brzo širiti, piše Večernji.

Martin Sili, izvršni direktor MattressNextDay, objasnio je:

‘Tamno, toplo okruženje fioka kreveta savršeno e mesto za razvoj buđi. Kad počne, može se brzo proširiti i može uništiti stvari koje ste tamo pospremili – odeća i posteljina mogu postati neupotrebljivi i možda ih je potrebno baciti’, prenosi Mirror, a zatim je dodao: ‘Ne samo da ćete morati baciti mnogo svojih stvari, nego buđ može ostaviti i neugodan miris u vašoj sobi, koji je teško ukloniti’.

Martin je odlučio podeliti i vodič korak po korak za potpuno uklanjanje buđi.

Prvo pripremite stvari koje će vam trebati, a verovatno ih već imate kod kuće – naočare, rukavice, masku, četku, bočicu s raspršivačem, belo sirće i krpu. Najbolje je izvaditi fioke i staviti ih negdje na dobro provetreno mesto za čišćenje, tako da se buđe ne proširi u vašoj kući.

Stručnjaci preporučuju da prvo poprskate fioku vodom kako bi se smanjila količina buđi koja se oslobađa u vazduh. Zatim iščetkajte sve mrlje četkom ili metlom. Tada ćete napraviti proizvod koji će oterati buđ kombinovanjem jednakih delova tople vode i sirćeta u bocu s raspršivačem.

Poprskajte ovu smesu i ostavite da odstoji nekoliko sati, pri nego što je obrišete vlažnom krpom, a zatim suvim peškirom. Ako i dalje postoji tvrdokorna buđ koja ne popušta, stručnjaci preporučuju da napravite drugu mešavinu od boraksa, neotrovnog alkalnog sredstva za čišćenje od mineralne soli, i 240 ml prokuvane vode. Kao alternativu boraksu, koristite sodu bikarbonu.

Smesu utrljajte u drvo pomoću četke s mekim čekinjama dok se buđ ne ukloni, zatim lagano raspršite otopinu kako biste sprečili vraćanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar