U trendu

Ovo su najčešći uzroci požara u kući, posebno pazite na jednu stvar!

Požari u domovima su, nažalost, česta pojava. Uglavnom su rezultat nesmotrenosti i manjka pažnje. Američko Nacionalno udruženje za zaštitu od požara objavilo je podatke o požarima, među kojim se nalazi i lista najčešćih uzročnika požara u domovima.

Evo kojim redosledom ide lista:

1. Kuvanje – 49 odsto kućnih požara

2. Oprema za grejanje – 14 odsto kućnih požara

3. Oprema za distribuciju električne energije i rasvetu – 9 odsto kućnih požara

4. Podmetnuti požar – 7 odsto

5. Materijali za pušenje – 5 odsto

Iako ove kategorije nisu iznenađujuće, unutar svake od njih postoje specifični načini na koje požari nastaju, a koji se obično zanemaruju ili ignorišu. Evo nekoliko primera:

Odlazak dok se hrana još kuva

Jedan od razloga zašto se požari u kuhinji dešavaju tako često je taj što mnogi ljudi ne shvataju da nije potrebno mnogo da požar izbije. Većina požara je uzrokovanja kuvanjem bez nadzora, zapaljivima materijama postavljenih blizu opreme za kuvanje ili opremom koja ne nenamerno uključena ili nije isključena.

Potrebna je samo sekunda da se ta hrana zakuva ili zapeče, a imate vreme od oko 30 do 45 sekundi pre nego što vatra bude van vaše kontrole – rekao je Mihael Kozo, kapetan vatrogasne službe u Njujorku.

“Dakle, morate da budete u kuhinji i da nadgledate hranu sve vreme.”

Produžni kablovi

Kablovi ili utičnice su isto jedan od najčešćih uzroka požara. Prekomerna upotreba produžnih kablova, spajanje jedan na drugog ili uključivanje mnogo manjih sprava na jedan produžni kabl, su često uzročnici požara. U mnogim situacijama, radi se o slučaju da je uređaj koji greje ili hladi, priključen na produžne kablove, a ne ravno u zidnu utičnicu. Korišćenje ovih uređaja na produžnom kablu povećava rizik od preopterećenja elektirčnog kapacicte i izazivanja njegovog pregrejavanja, što potencijalno može da dovede do požara. Preporučuje se oslanjanje na produžne kablove samo za privremenu upotrebu niskonaponskih uređaja, poput punjenja telefona ili priključivanja televizora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar