U trendu

Ovo su velike greške prilikom pranja posteljine, šokantni podaci nedavnog istraživanja

Istraživanje kompanije Hammonds Furniture, sprovedeno nedavno, otkrilo je neverovatan podatak koji potvrđuje da 30 odsto Britanaca pere posteljinu svakih 12 meseci.

Zato su stručnjaci objasnili koliko često zapravo treba prati posteljinu i jorgane kako bismo zdravo spavali i evo što kažu.

“Istina je da većina nas ne pere posteljinu svakih nekoliko dana, i to je sasvim u redu. Sasvim je u redu ako prođe malo više vremena, a koliko često ljudi treba da peru posteljine zavisi od njihovih individualnih navika. U proseku se preporučuje da to rade jednom nedeljno, a tokom letnjih meseci, kada je znojenje pojačano, do dva puta nedeljno“, objašnjava Moli Frešvoter za portal Liverpool Echo.

Lekar Kajl Grant, ujedno i osnivač održive perionice veša Oxwash, slaže se s njenim mišljenjem. Posebno ističe važnost češćeg pranja za vreme alergija jer, kako objašnjava, alergeni znaju da se nakupljaju na našoj posteljini, što može otežavati naše spavanje i smanjiti sam kvalitet sna.

“Skoro deset sati dnevno provedemo u svojim krevetima pa je vrlo važno da mesto na kojem ležimo bude čisto. Lično savetujem pranje barem svakih nedelju dana, eventualno deset bi bio neki maksimum. U sezoni alergija bilo bi dobro razmisliti o tome da perete svoje posteljine jednom nedeljno kako bi one bile bez polena, prašine i ostalih čestica koje često pogoršavaju simptome“, dodaje.

Stručnjaci ističu da za naše zdravo spavanje nije samo važno koliko često peremo posteljinu i jorgane, već i na kojoj temperaturi to radimo. Prema njihovom mišljenju, vruće pranje, odnosno pranje na visokim temperaturama najbolje je rešenje.

„U studiji su naučnici otkrili da je pranje posteljine na vrućim temperaturama efikasnije uklanjalo tragove grinja, pa kad ih perete, pazite da to bude na temperaturi od 40 stepeni ili više, a idealno bi bilo 60 stepeni“, objašnjava Grant.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar