U trendu

Ovo treba da uradite s mašinom za pranje sudova jednom mesečno, ako želite da radi besprekorno

Za nešto što radimo svaki dan, pranje sudova je obaveza o kojoj većina nas malo razmišlja, ali privatna domaćinstva su odgovorna za značajan udeo u globalnoj potrošnji energije i vode. dr. Lota Šenking i profesor Rainer Stamminger sa Instituta za poljoprivrednu tehnologiju Univerziteta u Bonu u Nemačkoj pregledali su studije ponašanja potrošača u pranju posuđa širom sveta.

Većina bi se složila da je korišćenje mašine za sudove kraće i praktičnije od ručnog pranja. Ali koji metod dovodi do boljeg čišćenja, a koji je efikasniji u smislu upotrebe energije, vode i sredstva za čišćenje?

Naime, jednom mesečno treba raditi program pranja na 60 stepeni jakim deterdžentom, kažu stručnjaci. U suprotnom, možete očekivati nakupljanje masnoće u mašini za pranje sudova. Povremena upotreba visokotemperaturnih programa poboljšaće higijenu mašina, kažu nemački stručnjaci, jer samo topla voda efikasno uklanja nakupljenu masnoću, piše Research Outreach.

Pored ovog mesečnog rituala, ima smisla zadržati se i na „eko“ programu pranja jer, iako proces pranja traje duže, to je efikasniji program. Nemojte se mučiti da ručno perete sudove pre nego što ga stavite u mašinu za pranje sudova, jer tako samo trošite mnogo vode i nije potrebno, ali ipak uklanjate ostatke hrane.

U principu, nemojte pokretati mašinu za pranje sudova tek kada je potpuno puna. Postavite komade posuđa tako da između njih bude dovoljno prostora i da im mlaz vode može da dopre do cele površine, podsećaju stručnjaci iz inicijative Forum Vaschen, a preporučuju i da koristite sredstva koja vam predlaže proizvođač mašina za pranje sudova, prenosi Večernji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar