Ovo zanemarujemo, a može da bude opasno: Sigurni znaci da u domu imate miševe

Jedan znak ukazuje na to da u vašoj kuhinji ima miševa, upozoravaju stručnjaci…

Kada je higijena u pitanju, kuhinja je mesto za koje se smatra da mora u svakom momentu biti sterilno jer se tu nalazi hrana koju direktno ide u naš organizam. Ipak neke stvari su van naše kontrole i često do nje dolaze štetočine u potrazi za hranom.

Ovo su neki osnovni koraci koji mogu da smanje verovatnoću od neželjenih glodara:

Ako pronađete bilo kakve otvore, ispunite ih čeličnom vunom, koju glodari ne mogu da sažvaću i zatvorite. Velike rupe mogu se ispuniti raznim rešetkastim pregradama, metalom ili cementom.

Prvi znak miševa u vašoj kuhinji biće njihov otpad – kaže En-Mari Tulp iz deratizacione kompanije u Floridi.

Iako su mala stvorenja, miševi proizvode značajnu količinu izmeta i urina.

– Njihov izmet je crne boje, tipično ovalnog oblika i veličine zrna pirinča – kaže Tulp dodajući da se isti često može naći bilo gde na kuhinjskom pultu, na podu, u zadnjem delu vaših ormarića… Nažalost, ovi dokazi takođe mogu biti izuzetno štetni za vaše zdravlje – kažu stručnjaci.

Izmet miševa takođe predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik.

– Mnogi glodari mogu, biti nosioci hantavirusa koji mogu uzrokovati hantavirusni plućni sindrom (HPS) – kaže David Flojd, osnivač deratizacione kompanije.

Zbog povećanog rizika, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti predlažu stavljanje zaštitne maske za lice i rukavica pre čišćenja bilo kakvih znakova mišjeg izmeta ili urina i savetuju otvaranje prozora i pojačano provetravanje 30 minuta pre nego što krenete s uklanjanjem.

„Možda ćete primetiti tragove žvakanja na ambalažama u svojoj ostavi ili na knjigama, tkaninama, biljkama i drugim mekim predmetima koje koriste kao materijal za gneždenje – kaže Ričmond.

U mnogim slučajevima ih možete čuti kako jure po zidovima ili po podu. A u nekim slučajevima čak i vaš nos može osetiti prisutnost glodara u vašem domu.

Miševi mogu ispuštati miris nalik amonijaku, vrlo jak miris urina. To će biti naročito primetno u zatvorenijim prostorima kao što su ormari ili rerne, prenosi Nportal.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.