U trendu

Ovoj biljci pripisuju božansku moć, njene blagodeti su neverovatne!

Grmoliki bosiljak (Ocimum basilicum) karakterističnog mirisa je začinska, lekovita biljka, koja u mnogim religijama ima poseban značaj. Potiče iz Indije, a u Evropu su ga doneli monasi u 12. veku. Pravoslavna crkva, hindusi i mnogi drugi narodi pripisuju božansku moć bosiljku.

Postoji verovanje da se na krštenju niko nikada neće prehladiti, bez obzira na doba godine, jer ova biljka ima snažno protivupalno dejstvo.

Reč bosiljak potiče od grčke reči basilikon što znači kraljevski ili poštovanje starih kultura zbog njegovog postojanja. Rimljani su ga poistovećivali sa ljubavlju i odanošću i verovali su da će muškarac zauvek voleti ženu od koje je dobio grančicu bosiljka, dok je u Indiji bila negovana kao simbol dobrodošlice.

Istraživanja zvanične medicine pokazala su da se svežim bosiljkom uspešno leče bolni otečeni zglobovi, posebno oni zahvaćeni artritisom. Bosiljak se koristi protiv kašlja, bolesti bubrega, glavobolje i depresije, kod prehlade, upale uha i bubnih opna, ali i kao okrepljujuće sredstvo.

Savršen začin

Kao začin, bosiljak daje ukus jelima, poboljšava varenje teške hrane i štiti je od kvarenja.

Kuvari ga preporučuju kao dodatak jelima od krompira, kukuruza, karfiola i patlidžana.

U mediteranskoj kuhinji sastavni je deo soseva i preliva za jela od testenina.

Osušeni bosiljak je jačeg ukusa od svežeg, pa ga treba dodavati u čorbe i razna druga jela od povrća, poput graška i pasulja, ali i u salate i namaze.

Tradicionalna medicina takođe ceni lekovita svojstva bosiljka. Koristi se protiv kašlja, bolesti bubrega, glavobolje i depresije, a u obliku čaja za ublažavanje menstrualnih tegoba.

Priprema se tako što se listovi osušene biljke prelije ključalom vodom i ostavi da odstoji deset minuta. Ovaj napitak može da se pije svaki dan, ali posle osam dana treba napraviti dvonedeljnu pauzu.

Istraživanja zvanične medicine pokazala su da se svežim bosiljkom uspešno leče bolni otečeni zglobovi, posebno oni zahvaćeni artritisom.

Zbog sedativnog dejstva, ne preporučuje se trudnicama na početku trudnoće, kao ni bebama mlađim od šest meseci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.