U trendu

Ovu biljku obavezno držite u sobi – popravlja raspoloženje

Profesor Hans Hat sa Univerziteta Hajnrih Hajne u Dizeldorfu kaže da miris ove biljke na čoveka deluje slično kao sredstvo za smirenje Valijum, ali bez neprijatnih nuspojava

Radi se o jasminu čije eterično ulje nazivaju ‘kraljem svih mirisa’. Miris jasmina poboljšava raspoloženje, ublažava depresiju, nesanicu i anksioznost. Odličan je i za neutralisanje negativnih emocija kao što su ljutnja, nesigurnost, pesimizam, osećaj krivice, tuge, a pomaže čak i kod fobija.

Tim profesora Hata sproveo je istraživanje na miševima koji su, kada su osetili miris jasmina, prestali da rade ono što su do tada radili, umirili su se i seli. Skeniranjem njihovih mozgova utvrdili su da taj miris ublažava anksioznost.

– Kada se udahne miris jasmina, njegovi molekuli mirisa ulaze u krv iz pluća i odlaze do mozga. Skeniranje mozga pokazalo je da je učinak hemikalije nazvane GABA na nervne ćelije – pojačan. Životinje su se umirile – objasnio je Hat.

Profesor je rezultate istraživanja objavio u časopisu ‘Journal of Biological Chemistry’ gde navodi da rezultate istraživanja smatra dokazom da bi miris jasmina mogao biti bolji izbor od raznih lekova za lečenje anksioznosti, nesanice, za smirenje…, prenosi Woman Working.

Inače, postoji više vrsti jasmina, ali samo dve su pogodne za eterična ulja zbog specifičnog mirisa po kojem je poznat – to su Jasminum officinale i Jasminum grandiflorum.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar