U trendu

Ovu biljku svetog imena odmah nabavite: Mirisom rasteruje komarce i moljce, a lako se uzgaja

Veoma je jednostavna za gajenje, a svojim božanstvenim mirisom rasteruje komarce. i moljce.

Hilandarski bosiljak, tamjanika, Sveta Petka, sve su to nazivi za istu biljku. Može da se gaji u saksiji, na terasi ili u bašti, a osim što je izuzetno atraktivna, veoma je i korisna jer tera različite insekte, posebno moljce i komarce.

Ova biljka voli toplotu i sunce, mada je ne treba izlagati jakim sunčevim zracima. U nekim slučajevima uspeva i na svežijim i senovitim mestima u bašti ili na balkonu.

Ukoliko se odlučite za to da je gajite u stanu, važno je da ne bude na direktnom „udaru“ sunčevih zraka tokom toplih letnjih dana.

Grm tamjanike može izrasti i do jednog metra, a ako je pravilno negujete, godinama ćete imati divan mirisni ukras u svom domu, bašti ili na terasi.

Povremeno čupkajte listiće kako bi ostala kompaktna, jer će na taj način grm lepo rasti i u stranu, a ne samo u visinu.

U letnjem periodu zalivajte je kad god primetite da je zemlja pri vrhu suva, a tokom zimskih dana ne preterujte sa zalivanjem, već samo povremeno dolijte vodu. Jako je važno da se tamjanika ne osuši, stoga često proveravajte zemlju.

Tamjanika cveta sporadičnim cvetićima bele ili nežno plave boje, koji su grupisani u cvasti. Kada se završi sezona cvetanja, odsecite precvetale grančice.

Nega tamjanike u saksiji

Ako tamjaniku držite kao sobnu biljku lako će se prilagoditi uslovima u vašem domu. Potrebno joj je dosta svetlosti, a podneće i senovita mesta, suv vazduh, direktno sunce.

Tamjanika kada je u saksiji zimi se drži u toplijem prostoru i ređe se poliva.

A ako je baštenski uzgajan ne sme da bude na temperaturi ispod 10 stepeni.

Razmnožavanje

Tamjanika se razmnožava vrlo jednostavno – reznicama koje su uzimaju sa matične biljke tokom proleća ili leta.

Reznice treba smestiti u saksije promera 12 cm, a potrebno je oko 2 nedelje da se ukorene u zemlji, uz optimalnu temperaturu oko 20 stepeni.

Rast hilandarskog bosiljka može da se usmerava, postupkom orezivanja. Ukoliko želite širu i kompaktniju biljku to možete postići rezanjem vrhova, zbog čega će biljka da razvija bočne izdanke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.