U trendu

Ovu biljku treba da ima svaka kuća: Kažu da donosi novac, ali treba paziti na jednu stvar

Drvo novca (lat. Crassula ovata) je kućna biljka koja je jednostavna za održavanje, a smatra se da donosi sreću i novac.

Sastoji se od debeljuškastih grana koje podsećaju na mala debla i mesnatih, ovalnih listova. Upravo jer se smatra simbolom sreće, drvo novca je odličan izbor za poklon.

Ova biljka ima brojne druge nazive kao što su drvo žada, krasula, japansko drvo novca, kinesko drvo novca itd.

Radi se o biljkama koje spadaju u rod Crassula te mogu međusobno malo varirati. Najpopularnija vrsta je upravo Crassula ovata, čija boja listova takođe može varirati, zavisno od varijante.

Ako imate mačku ili psa, drvo novca potrebno je smestiti daleko van njihovog dohvata, iz razloga što su svi delovi biljke toksični za životinje, piše Novi.ba.

Drvo novca potrebno je redovno zalivati, ali pritom treba pripaziti da ga ipak ne zalivate prečesto. Zemlja u kojoj je drvo novca ne sme se u potpunosti isušiti, stoga ga je najbolje zaliti kada pod prstom osetite da je gornji sloj zemlje suv.

Preterano zalivanje može biti kobno za ovu biljku. Tokom proleća i leta preporučuje se češće zalivanje kako bi zemlja bila vlažna celo vreme, dok se tokom zime preporučuje zalivati drvo novca jednom mesečno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.