U trendu

Ovu biljku treba da ima svaki dom jer pročišćava vazduh

Zlatna puzavaca ili Epipremnum aureum koja se kod nas se još zove ‘šarena puzavica’ ili ‘đavolji bršljan’, je sobna biljka iz porodice kozlaca. To je biljka penjačica s velikim, ovalnim i zašiljenim listovima koji su jarko zelene boje s izraženim belim mrljicama koje zavise od stepena svetlosti koje biljka prima.

Poreklom je iz Japana, Kine, Indije i Australije gde može da naraste i preko 20 metara. Idealna je kao sobna dekorativna biljka jer podstiče produktivnost i smanjuje koncentraciju štetnih materija u zatvorenom prostoru kao što su formaldehid, trikloreten, ksilen i benzen. Stoga se preporučuje držati je u radnoj sobi ili u kancelariji. Kao takva obično naraste do dva metra dužine.

Uzgoj ove biljke vrlo je jednostavan. Ona zahteva osvetljeno ili senovito mesto i nikako ne voli direktno sunce. Što joj više svetla pružite, to će ona bolje rasti i listovi će joj biti šareniji. Uspeva na temperaturama između 14 i 16°C, ali joj najbolje odgovaraju temperature između 18 i 22°C. Naraste između 1,5 do tri metra pa joj je potrebno obezbediti dovoljno prostora.

Nega biljke

Kao i svaku biljku, i ovu treba na pravilan način zalivati, đubriti i presađivati.

Kod zalivanja, vodu morate održavati umereno vlažnom. Zimi puzavica traži nešto manje vode pa tada možete ostaviti zemlju da se malo osuši, pre nego krenete ponovo da je zalivate.

Ako ste je preterano zalivali ona će vam to i pokazati pa će se na njenim listovima pojaviti smeđe pege i crne ivice. Prskanje listova finom maglicom treba biti što češće kako bi zadržali vlagu.

Može se dogoditi da vam se na listovima nakupi prašina koju treba redovno čistiti, a svake druge ili treće godine biljku, ako joj je korenje preraslo veličinu saksije, presadite u veću saksiju.

Razmnožava se tako što vršne ili lisne reznice koje stavite u vodu vrlo brzo puste koren. Bitno je napomenuti da ne smeju da se stavljaju direktno na sunce. Preporučuje se uzimanje one koje imaju malo prozračno korenje.

Tokom proleća i jeseni, prihrana može biti davana jednom mesečno univerzalnim đubrivom za sobno bilje. Prečesto đubrenje može dovesti do nakupljanja viška soli u supstratu, što rezultira spaljenim listovima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar