U trendu

Ovu biljku unesite u spavaću sobu, čisti vazduh i – zaustavlja hrkanje

Stiglo je proleće, vreme da se odlaže zimska garderoba i polako unosi svežina u dom – rascvetalim biljkama.

Jedna od biljaka koje ne zahtevaju veliku brigu je bromelija. Reč je o biljki koja potiče iz Južne Amerike, a raste u visinu do pola metra.

Namenjena je za održavanje u zatvorenom prostoru i traži srednju do jake svetlosti, minimalna temperatura treba biti 15 stepeni Celzijusovih.

Ne voli sunčevu svetlost

Bitno je samo da je nikako ne postavite na direktnu sunčevu svetlost.

Razmnožavaju se iz semena i mladica, dok neke vrste mogu i deljenjem. Takođe, mogu se odvajati i mladi listovi pre cvetanja, a zatim oživljavati.

Uz rozetu odrasle biljke uglavnom se pojavljuje mladica, a kad dostignu veličinu trećine matične biljke, treba je pažljivo odvojiti i presaditi u posebnu saksiju.

Nažalost, većina bromelija uvene posle prvog i jedinog cvetanja. Ali, lako se razmnožavaju izdancima.

Izdanak trebate posaditi u mešavinu treseta, peska i sitne kore drveta. Rozeta treba da je iznad zemlje barem jedan centimetar.

Mala ananas biljka
Poznata je i kao mala ananas biljka, a za njeno održavanje nisu potrebne duboke posude. Voli redovno zalivanje i vlažnu zemlju, a vodu koja se skuplja u posudi redovno praznite.

Posudu u kojoj je bromelija stavite u tanjirić od šljunka koji je delimično napunjen vodom. Na taj način ćete povećati vlažnost i stvoriti vlažnu atmosferu koja joj odgovara.

Vodite računa da korenje nije potopljeno u vodu jer u suprotnom može početi trunuti.

Ova biljka ima i svoja lekovita svojstva. Pokazala se vrlo efikasna u borbi s dosadnim hrkanjem. Osim toga, pročišćava vazduh u zatvorenom prostoru.

Studija s organskim materijama je pokazala da je ova biljka delotvorna u uklanjanju šest različitih hemikalija iz vazduha, među kojima su aceton i benzin, prenosi avaz.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar